The effect of human resource management practices on perception of organizational performance
İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının kurumsal performansın algısına etkisi
- Tez No: 534279
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDAR ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Insan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Kurumsal Performans Algısı
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzün organizasyonları, mevcut rekabet ortamında kalabilmeleri için performanslarını her zamankinden daha fazla geliştirmelidir. İnsan kaynakları yönetiminin modern kavramları kamu ve özel kuruluşlarda oynadığı önemli rol nedeniyle, insan kaynağının örgütsel performansı arttırmak için yoğun olarak tartışılmıştır. Son zamanlarda insan kaynakları yönetimi uygulamalarının kurumsal verimlilik üzerinde, organizasyonun ve stratejik hedeflerinin ihtiyaçlarına göre doğru uygulandığı takdirde büyük bir etki yaratabileceği gerçeği açıkça görülmüştür. Bu çalışma, Libya kamu sektöründe ve Libyalı Genel Elektrik Şirketi'ndeki insan kaynakları yönetimi uygulamalarının kurumsal verimlilik üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Tanımlayıcı bir araştırma tasarımıdır ve katılımcılardan elde edilen araştırma verilerini toplamak için çalışmada bir anket kullanılmıştır. Veriler, şirketin farklı yönetim birimlerinde çalışmakta olan 400 katılımcıdan oluşan rastgele bir örneklemden elde edilmiştir. Bu çalışmanın katılımcılarından beşli Likert tipi ölçek kullanarak, cevaplarına uygun buldukları ifadeleri işaretlemeleri istenilmiştir. Korelasyon analizi, tazminat uygulamaları ile kurumsal verimlilik arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur ama planlama ve performans değerlendirme ile bir ilişki olmadığını göstermiştir. Ayrıca yöntemin kurumsal verimlilik seviyelerini tahmin etme yeteneğini değerlendirmek amacıyla çoklu regresyonlar kullanılmıştır. Sonuçlar, bu ölçümün tazminat ve kurumsal verimlilik için istatistikî olarak anlamlı birer belirleyici olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada, Libyalı kurumlarında insan kaynakları yönetimi uygulamalarına daha fazla önem verilmesi ve gelecekteki çalışmaların, performansın iyileştirilmesinin önemine dair farkındalık yaratması amacıyla daha fazla insan kaynakları yönetimi uygulamasına yer verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's organizations need to enhance their performance more than ever so that they can remain in the current competitive environment. The modern concepts of human resource management have been studied intensively, because of the important role that human resource plays in public and private organizations for increasing performance. Lately, in the field of human resource management, it became clear that the practices of HRM can make a great effect on the organizational performance if they strategically implemented according to the needs of the organization and its strategic objectives. In this regard, the study intended to investigative the influence of HRM practices on the performance of organization which represented by the General Electricity Company of Libya. It is a descriptive research and a questionnaire was utilized to gather the research data from respondents. Data were obtained from a random sample made up of 400 respondents from different management levels of the company. participants requested to tick the statements that they find appropriate to the answers by using a five-point of Likert type. Correlation analysis showed a positive significant correlation between compensation practice and organizational performance and that no relationship with planning and performance appraisal. Also, multiple regressions were utilized to evaluate the ability of practices to predict the organizational performance levels. Results indicated that Compensation have the greatest impact on organizational performance. The study recommended that human resources management practices in the Libyan organizations should be given greater importance and future studies should involve more HRM practices to raise awareness about their importance of improving performance.