Suç işleyen ve işlemeyen şizofreni hastalarında silik nörolojik belirtiler, sosyodemografik ve klinik özelliklerin karşılaştırılması
Comparison of soft neurological signs, sociodemographic and clinical features in criminal and non-criminal schizophrenia patients
  1. Tez No: 534321
  2. Yazar: TARIK SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANA AKSOY POYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Silik Nörolojik Belirtiler, Şizofreni, Sosyodemografik Faktörler, Crime, Soft neurological signs, Schizophrenia, Sociodemographic factors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Şizofreni hastalarında suç teşkil edebilecek şiddet davranışının nörobiyolojik karşılıkları klinik ve genetik çalışmalarla araştırılmaktadır. Biz çalışmamıza adli serviste yatan ve koruma tedbiri uygulanan şizofreni hastalarını dâhil ederek şiddet davranışı bağlamında homojen bir grup oluşturmayı hedefledik, bu hastalarla suç işlememiş şizofreni hastalarını karşılaştırarak suç davranışını yordayabileceğini düşündüğümüz silik nörolojik belirtileri, klinik etmenleri ve sosyodemografik verileri değerlendirdik. Yöntem: Çalışmada vaka grubu olarak adli serviste yatan 31 suç işleyen şizofreni hastası, kontrol grubu olarak da ayaktan takip edilen suç veya ciddi düzey şiddet öyküsü olmayan 31 şizofreni hastasıyla görüşüldü. Çalışmaya alınan hastalara yarı yapılandırılmış sosyodemografik veri fomu, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, Nörolojik Değerlendirme Envanteri ve Stroop testi ve SCID-II Türkçe'ye uyarlanmış hali uygulandı. Gerekli istatistiksel değerlendirmelerle gruplar arasında karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: Analizler sonucunda suç işleyen şizofreni hastalarında eğitim düzeyinin suç işlemeyen şizofreni grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu bulundu. Vaka grubu için suç öncesi çalışma durumu kontrol grubuna göre daha azdı, geçmiş madde kullanım öyküsü suç işlemeyen şizofreni hastalarına göre suç işlemiş olan şizofreni hastalarında anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuçlar: Bizim örneklemimizdeki suç eyleminin homisid ya da hayati tehlike oluşturacak ciddi düzeyde yaralamaya sebep oluşunu hastaların ağırlıklı olarak paranoid şizofreni hastalarından oluştuğunu da dikkate alarak hastaların geçmişteki sanrıları doğrultusunda yapmış olabileceği yönünde yorumladık. Bu konuda daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç duyulmakla beraber, şiddet davranışını niteliksel olarak sınıflandırarak yapılacak karşılaştırmalar daha açık seçik sonuçlar almamızı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to establish a homogeneous group in the context of violent behavior by including patients with schizophrenia who were admitted to the forensic psychiatry service and who were under protection. We evaluated soft neurological signs, clinical factors, and sociodemographic data of these patients. The control group included patients with schizophrenia who did not commit a crime. Method: In the study, 31 criminal patients with schizophrenia who were admitted to the forensic service as a case group and 31 patients with schizophrenia without a history of crime or serious violence as a control group were interviewed. Semi-structured Sociodemographic Data Foma, Positive and Negative Syndrome Scale, Neurological Evaluation Inventory and (SCID-II) Turkish-adapted version were used to assess the patients. Comparisons were made between the groups with the necessary statistical analysis. Results: The level of education was found significantly lower in schizophrenia patients who committed crime than in the non-criminal schizophrenia group. The pre-criminal employment rate for the case group was lower than the control group, and the history of substance abuse was significantly higher in criminal schizophrenia patients. Conclusion: We interpreted the crimes in our sample which might have caused a homicidal or life-threatening serious as the effects of past delusions and we saw that those individuals were diagnosed with predominantly paranoid schizophrenia. Although larger-scale studies are needed in this subject, a qualitative classification of violent behavior in future studies will enable us to obtain more explicit results.