Yenilikçi fen deneyleriyle sorgulamaya dayalı öğrenmenin öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerine, epistemolojik inançlarına ve fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına etkisi
The effect of inquiry based learning with innovative science experiments on student's conceptual understanding level, epistemological beliefs and attitudes towards science course
- Tez No: 534461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT TÜRKOĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sorgulamaya dayalı öğrenme, yenilikçi fen deneyleri, kavramsal anlama, epistemolojik inanç, fen bilimleri dersine yönelik tutum, Inquiry based learning, innovative science experiments, conceptual understanding, epistemological belief, attitude towards science course
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu çalışmada, fen bilimleri derslerinde yenilikçi fen deneyleriyle sorgulamaya dayalı öğrenmenin; öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerine, epistemolojik inançlarına ve fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İzmir ilinin merkezinde yer alan bir ortaokulda öğrenim gören ortaokul öğrencileri üzerinde Fen Bilimleri dersi kapsamında 7. sınıf“Kuvvet ve Enerji”ünitesinde karma yöntem içine gömülü deneysel araştırma deseni toplam 8 haftalık süreçte uygulanmıştır. Nitel veri toplama araçları nicel deneysel yöntem içine gömülüdür. Bu sebeple çalışma, iç içe karma desene göre oluşturulmuştur. Deneysel desen olarak, öntest- sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Uygulamalar bir deney (Yenilikçi fen deneyleriyle) ve bir kontrol grubu (sadece Fen Bilimleri dersi öğretim programı) ile gerçekleştirilmiştir. Kavramsal anlama testi, epistemolojik inanç ölçeği ve fen bilimleri dersine yönelik tutum ölçeği araştırmanın nicel veri araçlarını oluşturmaktadır. Hem kontrol, hem de deney grubundan uygulama süreci boyunca ses kayıt cihazıyla toplanan ve sadece deney grubundan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanan veriler araştırmanın nitel veri toplama araçlarıdır. Çalışmanın hazırlık aşamasında, yenilikçi fen deneylerinin kriterlerinin belirlenmesi için İzmir ilinde görev yapan öğretmenlerle çalıştay düzenlenmiştir. Çalışmada deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında kavramsal anlama testi açık uçlu sorular açısından deney grubu lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Epistemolojik inanç ve fen bilimlerine yönelik tutum ölçeklerinde nicel olarak her iki grup arasında anlamlı fark görülmezken, epistemolojik inanç için nitel olarak deney grubu öğrencilerinde daha fazla gelişme görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the scope of this study, it is aimed to investigate the effect of inquiry based learning with innovative science experiments on students' conceptual understanding levels, epistemological beliefs and attitudes towards science course. For this purpose, the experimental research design, which was embedded in a mixed pattern, was applied to the students studying at a secondary school in the city center of İzmir in the 7th grade science course, in the force and energy unit, for a total of 8 weeks. Qualitative data collection tools are embedded into the quantitative experimental method. For this reason, the study was formed according to the nested mixed pattern. As experimental design, quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used. The applications were carried out by an experiment (with innovative science experiments) and a control group (only the science course curriculum). The conceptual understanding test, the epistemological belief scale, and the attitude scale for the science course constitute the quantitative data tools of the research. The data collected from the control and experimental group through the voice recorder during the application process and the data collected only by the semi-structured interview form from the experimental group are qualitative data collection tools of the research. During the preparation phase of the study, a workshop was held with teachers working in İzmir province to determine the criteria of innovative science experiments. In the study, significant differences were found in favor of the experimental group in terms of open-ended questions in conceptual understanding test. While there was no significant difference between the two groups in terms of epistemological beliefs and attitudes towards science quantitatively, there was a significant improvement in the experimental group students for the epistemological belief qualitatively.