20. yüzyıl Amerikan sanatı ve çağdaş sanat merkezinin Avrupa'dan Amerika'ya geçişi
American art of the twentieth century and the passage of the modern art center from Europe to the U.S.A.
- Tez No: 53447
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA GERMANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Tezimin konusunu şöyle özetleyebilirim : 20. yüzyıl öncesinde Amerikan sanatının tarihçesi tanıtılarak teze başlandı. 19. yüzyıl ortalarından başlayarak Amerika' mn sosyal, ekonomik yapısı incelendi. Bu yapımn sanata etkisi belirlendi. 20. yüzyıl başlarında realist sanat geleneği sürerken Amerikan sanatının modern sanata geçişleri ve bu konulardaki önemli resimleri tanıtıldı. Bu dönemdeki ilk önemli modern sanat olayı olan Armory Show detaylı bir şekilde incelendi. Bundan sonra I. ve II. Dünya Savaşı sıralarında Avrupa'dan Amerika'ya gelen sanatçılar ve getirdikleri akımlar ele alındı. Bu döneme hakim olan New York Dada olayı anlatıldı. Bundan sonra genç Amerikalı sanatçıların ortaya çıkması ve Amerikan sanatımn kendi kişiliğini bulması belirlendi. İlk gerçek Amerikan akımı olan 40'lı ve 50'li yıllara ait soyut dışavurumculuk incelendi. Daha sonra da bu humanist akıma bir karşıt oluşturacak 60'lı yıllara ait olan ve objeyi ağırlıkta tutan formalist akım, minimalizm ve pop art tanıtıldı. Bu süreçte New York'un Paris ve Londra dışında önemli bir sanat merkezi olarak ortaya çıkması anlatıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The subject of my thesis can be summarized as follows : The thesis starts with an introduction of American History of Art before 20th century. Starting with the 19th century, the social and economic structure of the United States of America has been studied. The influence of this structure to art is defined. As the realist art tradition continued its influence in the beginning of the 20th century, the passage of American art to modern art and the paintings that are good representations of this tradition have been presented. Armory Show, the most important modern art event during this period, has been studied in detail. After that, the artists who came from Europe to America during World Wars I and II and the art trends they brought with them have been studied. The New York Dada event which dominated this period is narrated. After that appearance of the young American artists and American Art finding its own personality is indicated. Abstract expressionism, which is the first real American trend of the years 1940's and 1950's has been studied. After that, the counters of this humanist trend in the years 1960's, such as the formalist trend which takes the object as center of interest, as well as minimalism and pop art are introduced. During this period, appearance of New York as an art center outside Paris and London is explained.
Benzer Tezler
- Ukiyo-e ve çağdaş sanata yansımaları
Ukiyo-e and reflections to contemporary art
BAŞAK İNCE
Yüksek Lisans
Türkçe
2008
Güzel SanatlarAnadolu ÜniversitesiBaskı Sanatları Ana Sanat Dalı
DOÇ. HAYRİ ESMER
- 20. yüzyıl batı resim sanatında toplumsal gerçekçilik ve bu alanda çalışan Türk sanatçıları (2 cilt)
Başlık çevirisi yok
FUNDA BERKSOY
Doktora
Türkçe
1993
Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiArkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEMRA GERMANER
- 17.yüzyıl'dan sonra Ortaçağ'ın melizma pratiğinin terkediliş süreci ve çağdaş müzikte tekrar benimsenmesi
A process df disappearence, after the 17th century, of the medieval melismatic practices and their resurgence in the contemporary music
ERMAN ÖZDEMİR
- Ağaç baskı sanatında Ukiyo-e okulu ve Hasan Kıran
Ukiyo-e school in woodcut art and hasan Kıran
ÖZGÜL YİĞİT
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Güzel SanatlarSüleyman Demirel ÜniversitesiGrafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
YRD. DOÇ. OKTAY KÖSE
- Nöroestetik bağlamda soyut dışavurumculuk
Abstract expressionism within the context of neuroaesthetics
MELDA ORHAN