Kırsal kalkınma açısından Tunceli'nin coğrafi çevre potansiyelinin değerlendirilmesi
The evalution of geographical environment potential of Tunceli in terms of rural development
- Tez No: 534553
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: World, Turkey, Tunceli, Rural Development, Tunceli the Country, Woman, Problem, Participation, Geographic Environment Potential
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
İnsanoğlunun tarih boyunca yaşadığı ekonomik ve toplumsal değişimler, birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar, siyasi politikalar birbirini takip etmiştir. Dünya üzerinde ülkeler arasındaki ekonomik ve refah seviyesindeki farklılıklar, gelişmiş, gelişmekte olan, gelişmemiş ülkeler şeklinde bir ayrımı ortaya çıkarmaktadır. Kaynakların yeterli ve dengeli kullanılması ile mekânlar arasındaki sosyo-ekonomik farklılıkların azaltılması ve bu farklılıkların kapatılması için gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkeler, çeşitli politikalar izlemişlerdir. Kırsal kalkınma dünya genelinde tüm ülkeler için önemli hale gelmiştir. Kırsal alanlarda yoksulluk, işsizlik, yanlış arazi kullanımı, su kaynaklarının azalması ve toplumsal diğer nedenlerle göçlerin gerçekleşmesi, kentlerde nüfus yoğunlaşması ve beraberinde gelen gecekondulaşma, çarpık kentleşme, kirlilik, ekonomik sorunlar gibi sorunlar, korunamayan doğal çevrenin bozulması kırsal alanlarda kalkınma faaliyetlerinin arttırılmasını gerekli kılmıştır. Çalışma alanı olan Tunceli, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde bulunan, 8 ilçe ve 9 belediye, 43 mahalle, 361 köyü olan bir ildir. Tunceli'de son yıllarda kırsal alanlardan yoğun göç olduğu bilinmektedir. Tunceli kırsalının teknik altyapı, eğitim, sosyo-kültürel yapı, tarımsal üretim, istihdam gibi birçok alandaki sorunları buradaki nüfusun şehir merkezine ve yurtiçi-yurtdışı diğer yerleşmelere göçüne neden olmuştur. Tunceli'de sorunların çözümü, göçlerin engellenmesi, toplumsal refahın sağlanması ve ilin ekonomik sermayesinin yükselmesi için kırsal alanların temel sorunlarının belirlenmesi, çözümü için önerilerde bulunulması, coğrafi potansiyellerinin belirlenmesi ve sunulması önemlidir. Toplam 16 köyde yapılan çalışmada, köylerin genel durumu, köylerde yaşayan halkın sosyo-ekonomik yapısı, yaşadıkları köylerin sorunları ve çözümleri hakkındaki önerileri, kırsal kalkınma ile ilgili bilgi sahibi olup olmadıkları, kadınların aile içerisindeki statüleri ve kırsal kalkınma çalışmalarına katılımları hakkında bulgular ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Tunceli'nin kırsal alanlarında çıkan sosyo-ekonomik sorunlar ve çözümler, kırsal kalkınmaya yönelik potansiyel ve öneriler köylerde yaşayan halkın da katılımı sağlanarak ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler; Dünya, Türkiye, Tunceli, Kırsal Kalkınma, Kırsal Turizm, Kırsal Sanayi, Kadının yeri, Sorunlar, Çözümler, Kalkınma Potansiyeli
Özet (Çeviri)
Economic and social changes, that mankind experienced, have brought about lots of problems. For the resolution to these problems, new approaches and political politics have ensued each other. The differences in economic and welfare levels between the countries in the world have revealed some kinds of discriminations; such as Developed Countries, Developing Countries and Undeveloped Countries. Undeveloped or Developed Countries have followed different policies to reduce and remove the socio-economic differences between the places, with the adequate and balanced usage of sources. Rural Development has become more and more important for the countries all over the world. In Rural areas, the troubles such as poverty, unemployment, misusage of the lands, the decline in water sources, and migrations due to the social problems, overpopulation in towns, urban sprawl, pollution, economic problems, the deterioration of unprotected natural environment have necessitated enhancement in development activities in rural areas. The study area, Tunceli is a city, located in Upper Euprates of East Anatolian Region, has 8 districts and 9 municipalities, 43 neighborhoods, 361 villages. It is known that there has been an intensive migration from rural areas in recent years. The social problems of Tunceli the country, such as; technical infrastructure, education, socio-cultural design, agricultural production, employment, terror cases caused the population to migrate to city centre and the other domestic / foreign settlement. Resolution of problems, inhibition of migration, providing social wealth, determination of primary concerns of rural areas for the ascent of economical fund are important in Tunceli. In this study, handled in 16 villages totally, findings about general situations of villages, socio-economic structure of the people live in the villages, and their suggestions about the problems of the village they locate in and the solutions of those problems, if they are informed of Rural Development, the statute of woman in family and their participation in the Rural Development studies are found out. At the end of the study, with the participation of the people live in the village, Socio-economic problems in rural areas of Tunceli, potential and suggestions as to Rural Development, are revealed and evaluated.