Türk dili ve edebiyatı eğitimi çerçevesinde Çavdır yöresi ağzı (Fonetik ve morfolojik inceleme-metin-dizin)
The dialect of Çavdir region within the framework of Turkish language and litarature education
- Tez No: 534560
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çavdır ağzı, ağız, eğitim, Türk dili ve edebiyatı, Çavdır dialect, dialect, education, Turkish langue and literature
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalışmada Burdur ilinin Çavdır ilçesinin ağız özelliklerini en iyi yansıttığı düüşünülen coğrafi olarak doğu, batı, kuzey ve güney yönlerinden ikişer köyü seçilerek, toplamda sekiz köy, yapılan derlemelerden yola çıkarak Çavdır yöresi ağzının Türk dili ve edebiyatı eğitimi çerçevesinde incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma toplam altı bölümden oluşmaktadır. Bunlar: giriş, ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular, sonuç ve kaynakça. En önemli bölüm bulgular bölümüdür. Bu bölümde, Çavdır hakkında tanıtıcı bilgiler verildikten sonra derleme sonucunda deşifre edilen metinlerdeki kelimelerin fonolojik ve morfolojik incelemesi yapıldı. Deşifre edilen metinler verildi. Metinlerin açıklamalı dizini oluşturuldu. Çavdır ağzı, Türk dili tarihine ve Türk dili ve edebiyatı eğitimine katkı sağlayacak unsurlar barındırdığı için önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine and evaluate the Çavdır region dialect in the context of Turkish language and literature by choosing two each villages, which are thought that have the best features of the dialect of the Çavdır district of Burdur province, from the east, west, north and south directions of Burdur province, in total eight villages. The study consists of six chapters. These: introduction, related researchs, method, findings, result and bibliography. The most important part is the findings section. In this section, after giving information about Çavdır, the words in the texts decrypted by compiling were examined phonological and morphological. Deciphered texts were given. Annotated index of texts was created. Çavdır dialect is important because it contains elements that will contribute to the history of Turkish language and education of Turkish language and literature.