IoT ile bulanık mantık temelli kestirimci bakım çözümüne yönelik sistem tasarımı ve uygulaması
Fuzzy logic based system desiign and implementation intended for predective maintance with IoT
  1. Tez No: 534700
  2. Yazar: AYTAÇ CEYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: IoT, PLC, Modbus, Bulanık Mantık, Kestirimci Bakım, IoT, PLC, Modbus, Fuzzy Logic, Predictive Maintaince
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Gelişen teknolojiyle beraber etrafımızdaki çok sayıda fiziksel nesnenin internet üzerinden bir araya getirilebilmesi hayatımızı önemli ölçüde değiştirmektedir. Bu nesnelerden elde edilecek verilerin son derece değerli olduğu düşünüldüğünde bunların etkin bir şekilde kullanılmasına olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışma kapsamında cihazlardan sıcaklık, voltaj, akım ve frekans gibi bazı verilerin anlık olarak toplanabilmesi ve değerlendirilebilmesi amacı ile prototip bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin bulanık mantık temelli kestirimci bakım çözümleri için kullanılabileceği gösterilmiştir. Yapılan bu çalışma ile bakım faaliyetlerinde azalma, personel çalışma saatlerinde tasarruf, ekipmanların ömürlerinde ve verimliliğinde artış sağlayarak genel sistem bakım maliyetlerinin ucuzlatılabileceği gösterilmiştir. Ayrıca susam havuzu karıştırıcısı sistemi üzerinde gerçekleştirilen örnek uygulamada PLC yerine modbus protokolüne sahip akıllı cihazlarla gerçekleştirilen yeni bir tasarım önerilmiştir. Bu tasarımda PLC, röleler, analog modüller ve fazla kablolar sistemden çıkartılmış, sistem panosu sadeleştirilmiştir. Önerilen sistemde veriler bir modem aracılığıyla internet ortamına açılmış, farklı bilgisayar sistemleri ile uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir hala getirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde modbuslı yapı ile sistem sadeleştirilmiş maliyet ucuzlatılmış ve enerji tüketimi azaltılmıştır. Bu yeni yaklaşımın farklı fiziksel nesnelerden veri toplanması ve yorumlanması için uygulanabilir olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many physical objects around us can be brought together on the internet changes our lives considerably with the developing technology. Considering that the data to be obtained from these objects is extremely valuable, the interest in using them effectively increases day by day. Within the scope of this study, a prototype application was carried out to collect and evaluate some data such as temperature, voltage, current and frequency. It has been shown that the data obtained can be used for fuzzy logic based predictive maintenance solutions. With this study, it has been shown that the maintenance of the maintenance activities, the savings in the working hours of the personnel, the increase in the life and efficiency of the equipment, and the general system maintenance costs can be reduced. In addition, a new design with smart devices with modbus protocol was proposed instead of PLC in the sample application performed on the sesame pool mixer system. In this design, PLC, relays, analog modules and excess cables are removed from the system and the system board is simplified. In the proposed system, the data can be opened with a modem and can be monitored and controlled remotely via different computer systems. When the results are evaluated, system simplified cost with modbus structure is reduced and energy consumption is reduced. It has been observed that this new approach is applicable to collecting and interpreting data from different physical objects.