Eser sözleşmesinde iş sahibinin ayıp sebebiyle genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı
Business owner's right to demand compensation in accordance with general provisions in contract of work
- Tez No: 534803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI MAKARACI BAŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: eser sözleşmesi, ayıp, olumlu tazminat, contract of work, defect, affirmative compensation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Eser sözleşmelerinde yüklenicinin asli borcu sözleşmede belirtilen ve sözleşmede belirtilmiş olmasa dahi dürüstlük kurallarına göre eserde bulunması gereken niteliklere uygun bir eser teslim etmektir. Türk Borçlar Kanunu'nda eser sözleşmesinde ayıp kavramı açıkça tanımlanmadığından çalışmanın birinci bölümünde ayıp kavramı ve uygulamada sıklıkla karıştırıldığı eksik ifa kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. İş sahibine teslim edilen eser bu niteliklere sahip değilse Türk Borçlar Kanunu iş sahibine ayıba karşı tekeffülden doğan bir takım haklar tanımıştır. Bu çalışmanın ikinci bölümünde yer verilen ayıptan doğan hakların kullanılması için gereken şartları yerine getiren iş sahibi TBK m. 475'te yer alan seçimlik haklarını kullanabilecektir. TBK m. 475 ile iş sahibine seçimlik hakların yanında genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı imkanı da getirilmiştir. İş sahibinin bu hakkını kullanabilmesi için TBK m. 475'te öngörülen şartları yerine getirmesinin gerekip gerekmediği tartışmalıdır. Eser sözleşmesinde ayıplı ifa hali TBK m. 112'de düzenlenen borcun gereği gibi ifa edilmemesinin özel bir görünümüdür. Çalışmanın son bölümünde iş sahibinin ayıp sebebiyle yükleniciden isteyebileceği tazminatın kapsamı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In contracts of work, contractor's primary obligation is perform a work in accordance with the principles of honesty, even if it is not stated in the contract. In the first part of the study, the concept of the defect and incomplete performance which are most of the time, by mistake, used interchangeably were tried to be explained, because of the lack of a clear definition in the Turkish Code of Obligations. If the performed work does not have these qualifications, Turkish Code of Obligations allows a number of rights to business owner against to defects. The business owner who fullfils the requirements against the defect in the second part of the study, shall be entitled to use elective rights in article 475 of the Turkish Code of Obligations. In accordance with Article 475 of the Turkish Code of Obligations, the right to demand compensation in accordance with general provisions as well as elective rights has been granted to the business owner. In order for the business owner to use this right, it is controversial whether it is necessary to fulfill the conditions in Article 475 of the Turkish Law of Obligations. The defective performance in contract of work is a special aspect of performance in contract as required in accordance with in Article 112 of the Turkish law of Obligations. In the last part of the study, the scope of the compensation that the business owner may demand from the contractor for the defect.