Topuk defektlerinin rekonstrüksiyonunda sık kullanılan serbest flep donör alanlarının duyulanım ve duyu reseptörleri yoğunluklarının değerlendirilmesi
Evaluation of sensation and sensory receptor densities of free flap donor sites that are commonly used in the reconstruction of heel defects
- Tez No: 534853
- Danışmanlar: UZMAN MUSA KEMAL KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: dokunma duyusu, fiziksel stimulasyon/metodlar, nörolojik enstrumantasyon, serbest flap/innervasyon, topuk cerrahisi, Free Tissue Flaps/innervation, Heel Surgery, Neurological/instrumentation, Physical Stimulation/methods, Touch Perception/physiology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Topuk defektlerinin rekonstrüksiyonunda sık kullanılan serbest flep donör alanlarının duyulanım ve duyu reseptörleri yoğunluklarının değerlendirilmesi Topuk defektleri pek çok farklı etiyolojiye bağlı olarak meydana gelmektedir. Topuk dokusunun özel yapısı bu bölgenin rekonstrüksiyonunu zorlaştırmaktadır. Topuk rekonstrüksiyonu için duyulu onarım ve duyu içermeyen onarımların birbirine üstünlüğü tartışma konusudur. Siniri onarımı yapılsın ya da yapılmasın, benzer doku ile onarımlarda duyu geri dönüşü daha başarılıdır. Bu hipotezden yola çıkarak bu çalışmada topuk defektlerinin rekonstrüksiyonu için literatüre göre en çok kullanılan serbest fleplerin topuk duyusu ile benzerliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda hastanemiz bünyesinde çalışan ve polikliniğe başvuran çalışmaya gönüllü olarak katılmak isteyen 50 birey üzerinde; topuk bölgeleri ve sekiz ayrı flep donör saha bölgesi üzerinde statik iki nokta ayrımı (SİNA), hareketli iki nokta ayrımı (HİNA) ve Semmes Weinstein (SW) monofilament testler yapılmıştır. Ayrıca çalışmayı desteklemek amacıyla bu alanlardaki duyu reseptörleri yoğunluklarını değerlendirmek için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda seçilen taze kadavradan tüm bölgeler için doku örnekleri alınmıştır. Doku örnekleri Kafkas Üniversitesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı'nda serbest sinir sonlanmaları ve duyu cisimcikleri açısından incelenmiştir. Histolojik verilere göre topuk bölgesine; duyu cisimcikleri ve serbest sinir uçları yoğunlukları bakımından, en yakın veriler dorsalis pedis ve medial plantar donör sahalarından alınan doku örneklerinden elde edilmiştir. Sağlıklı bireylerin yaş, sigara ve vücut kitle endeksi verileri ile topuk duyluları ilişkisine bakıldığında yaş ile duyunun farklılaştığı her üç testte de görülmüştür. Diğer değişkenlerde farklılık görülmemiştir. SİNA, HİNA ve SW testi sonuçlarına bakıldığında HİNA ve SİNA testleri için lateral uyluk, medial uyluk ve lateral kol; SW monofilament testi sonuçlarına göre kasık, lateral ve medial uyluk, lateral kol sırt donör sahaları istatistiksel olarak topuk ile benzerlik gösterdikleri tespit edilmiştir. Topuk bölgesi rekonstrüksyonunda flep seçimini pek çok faktör etkilemektedir. Ancak duyulu onarım her zaman mümkün olmayabilir. Duyu geri dönüşünün duyu onarımı olmasa dahi bir miktar gerçekleştiği çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışma ile topuk duyusuna farklı alanların benzerlikleri incelenmiştir. Daha fazla klinik çalışma gerekmekle birlikte özellikle duyu testlerine göre lateral kol, lateral ve medial uyluk alanlarının; histolojik olarak ise medial plantar ve dorsalis pedis donör sahalarının topuk ile benzerliği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of sensation and sensory receptor densities of free flap donor sites that are commonly used in the reconstruction of heel defects Heel defects have many different etiologies. The special structure of the heel tissue complicates the reconstruction of this region. The superiority of repair without sensation and with sensation for heel reconstruction has been debated. The hypothesis is,“Whether or not sensory nerve repair is carried out, the sensory return in repairs with similar tissue will be successful.”The aim of this study is to examine the similarities of the most-used free flaps with heel sensation for the reconstruction of heel defects, according to the literature. In this study, static two-point discrimination (S2PD), moving two-point separation (D2PD), and Semmes–Weinstein (SW) monofilament tests were performed on the heels and eight flap donor sites on 50 volunteers who work in the hospital. In addition, to support the study and to evaluate the concentration of sensory receptors in these areas, tissue samples were taken from a fresh cadaver selected from the Department of Anatomy at the Ankara Faculty of Medicine. The tissue samples were examined at the Department of Histology Embryology at Kafkas University to study the free nerve endings and sensory bodies. According to the histological data, the closest data for heel sensory bodies and free nerve endings density were obtained from the tissue samples from the dorsalis pedis and medial plantar donor sites. When studying the relationship among age, smoking, and body mass index data with heel sensations in healthy individuals, all three tests, ages, and sensations were statistically different. There was no difference in the other variables. In the three S2PD and D2PD tests, the lateral thigh, medial thigh, and lateral arm were. For the SW monofilament test, the groin, lateral and medial thighs, lateral arm, and latissimus donor sites were statistically similar to the heel. Many factors affect the choice of flaps in the heel area reconstruction. However, sensory repairs might not always be possible. It has been shown in some studies that sensory return occurs even if sensory repair is not observed. In this study, the similarities of different areas of the body with heel sense are examined. Further clinical study is required, especially in the sensory tests, the lateral arm, and the lateral and medial thigh areas. However, histologically, the medial plantar and dorsalis pedis donor sites show similarity to the heel.