Çocuklara yönelik şiddet ve bağlanma ilişkisinin incelenmesi: Futbol altyapı örneği
Examination of the relation between violence against children and attachment: Football youth setup example
- Tez No: 534978
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Spor, Social Services, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Altyapı, bağlanma, çocuğa yönelik şiddet, futbol, Attachment, football, the youth setup, violence against children
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu araştırmanın amacı, futbol altyapılarında çocuğa yönelik şiddetin bağlanma biçimleri ilişkisiyle incelenmesidir. Sportif faaliyetlerin çocukların benlik saygılarına ve biyo-psiko-sosyal gelişimlerine olumlu katkılar sağlayabilecek nitelikte olması, ancak çocuklar için güvenli, sağlıklı ve çocuk dostu spor ortamlarının sağlanması ile mümkün olabilir. Araştırmada nicel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Araştırma örneklemi, Çınar Spor, Akderegücü ve İncirlispor futbol kulüplerinde spor yaşamlarına devam eden ve 14-18 yaş aralığında bulunan çocuklar arasından amaca uygun örnekleme yöntemi ile seçilen çocuk sporculardan oluşmaktadır. Çocuk sporcuların ve ailelerinin sosyo-demografik özelliklerini, çocukların spor yaşamlarına ve bağlı bulundukları futbol kulübüne ilişkin bilgileri, şiddete maruz kalma ve tanık olma deneyimlerini, maruz kaldıkları şiddet davranışı sonrasında ne olduğunu ve şiddete yönelik düşüncelerini açığa çıkarmak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Anket Formu ve çocuk sporcuların bağlanma stillerini ortaya koymak için Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (3BBSÖ) bu araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 111 gönüllü çocuk sporcuya ulaşılmış ve katılımcılardan elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences 20) adlı bilgisayar programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analizlerde sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistiklere (ortalama, standart sapma, minimum, maksimum), kategorik değişkenler için ise sıklık dağılımlarına (sayı, yüzde) yer verilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin saptanması ve anlamlı bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi için önce Smirnow-Kolmogrow testi yapılmıştır. Test sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiştir ve bu nedenle de veriler parametrik olmayan testler (Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis) ile analiz edilmiştir. Çocukların, altyapılarda şiddetin tüm türlerine uğradıkları ve tanık oldukları saptanmıştır. Şiddete uğradığını bildiren çocuklar arasında bu duruma yönelik bir çözüm arayan çocukların, durumu yok sayanlara göre daha fazla kaygılı-kararsız bağlanma stiline sahip oldukları saptanmıştır. İlerde, kendini rahat hissettiği bir ortamda eskiden şiddete uğradığını bir başkasıyla paylaşmayacağını ifade eden çocukların, paylaşabileceğini bildiren çocuklara göre daha fazla kaçınan bağlanma stiline sahip oldukları belirlenmiştir. Şiddete tanık olduğunu bildiren çocukların ise tanık olmadığını bildirenlere göre daha fazla kaygılı-kararsız bağlanma stiline sahip oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relationship between violence against children and attachment styles in football youth setups Sports activities that can contribute positively to children's self-esteem and bio-psycho-social development can only be achieved by providing safe, healthy and child friendly sports environments for children. Quantitative method was used in the research. The sample of the study consists of children between 14-18 years old who continue their sport life in Çınar Spor, Akderegücü and İncirlispor football clubs and purposive sampling method was used in the sample selection. In this study, Questionnaire Form prepared by the researcher and Three Dimensional Attachment Styles Scale was used as data collection tool. The Questionnaire Form contains questions to reveal the socio-demographic characteristics of child athletes and their families, informations on children's sporting lives and the football club they belong to, children's experiences of being a victim of violence and being a witness of violence, what happeden the after violence and thoughts of children about violence. The Three Dimensional Attachment Styles Scale consists of questions to reveal the attachment styles of child athletes. Within the scope of the research, it has reached 111 volunteer child athletes and the datas collected from the participants were analyzed by a computer program called SPSS Statistics 20 (Statistical Package for the Social Sciences). According to variables percent values, avarage values and standard deviation value were identified. After Smirnov-Kolmogorov test, it was determined that the data did not show normal distribution. Therefore, to identify whether there is significant distinction and relation among the variables or not the data were analyzed by nonparametric tests (Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis). It was determined that children were exposed to and witnessed all forms of violence in football youth setups. It was found that among children who reported being exposed to violence, children seeking a solution to this situation have more anxious-ambivalent attachment style than those who ignored the situation. It was determined that the children who stated that they would not share their violence experiences with someone in an environment where they felt comfortable have more avoidant attachment style than the children who could share. It was found that children who stated that they had witnessed violence have more anxious-hesitant attachment style than those who did not witness.