2014-2017 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniğine başvuran çocuk hastalarda görülen deri hastalıklarının prevalansı
Prevalence of skin diseases in pediatric patients attending to The Polyclinic of Skin and Venereal Diseases of the Cerrahpaşa Medical Faculty between 2014-2017
  1. Tez No: 535461
  2. Yazar: ASLIHAN ÖZGE BİRBEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, deri hastalıkları, prevalans, Child, skin diseases, prevalence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Amaç: Çocukluk dönemi fizyolojik ve psikososyal açıdan erişkinlerden oldukça farklılık gösteren bir dönemdir. Dolayısıyla çocuklarda görülen hastalıkların sıklığı, dağılımı ve özellikleri de hem erişkinlerden farklıdır, hem de kendi içinde yaşa bağlı olarak farklılıklar gösterir. Bu çalışmamızda 2014-2017 yılları arasında polikliniğimize başvuran çocuk hastalarda görülen deri hastalıklarının sıklığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 1 Ocak 2014-31 Aralık 2017 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine ayaktan başvuran 0-16 yaşları arasındaki hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmada 2014-2017 yılları arasında polikliniğimize başvuran toplam 5489 çocuk hasta analiz edildi. Kız/erkek oranı 1.3/1'di. Yaş ortalaması 9.71±5.21 idi. Toplam 195 dermatoz kaydedildi. En sık kaydedilen hastalık grubu ekzemalardı (% 24.4). En sık tanı alan hastalık akne vulgaristi (% 13.7). Tartışma: Bu çalışmada elde edilen demografik veriler literatürde bildirilen verilerle karşılaştırıldığında; yaş, cinsiyet, mevsimsel dağılım ve sık görülen hastalıklar literatürle benzer bulundu. Literatürden farklı olarak kaydedilen tanı sayısı ve saç hastalıkları için başvuran hasta sayısı fazla idi. Sonuç: Çocuklarda görülen deri hastalıklarının yaş grupları, cinsiyet, mevsim gibi faktörler ile ilişkisini bilmek, çocuk sağlığına yönelik alınabilecek tedbirler açısından önemlidir. Bu çalışma ile çocuk hastalarda görülen deri hastalıklarıyla ilgili epidemiyolojik çalışmalara katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Childhood is a period that differs considerably from adults in physiological and psychosocial terms. Therefore, the frequency, distribution and characteristics of the diseases seen in children are different from adults, as well as their age-dependent differences. In this study, we aimed to evaluate the frequency of skin diseases in children who applied to our polyclinic between the years 2014-2017. Material and Methods: We retrospectively analyzed patients aged 0 to 16 years, who applied to Dermatology and Venerology department of Cerrahpaşa Medical Faculty, Istanbul University between 1 January 2014 and 31 December 2017. Findings: In this study, a total of 5489 children who applied between the years 2014-2017 were analyzed. The ratio of girls / boys was 1.3 / 1. The mean age was 9.71 ± 5.21. A total of 195 dermatoses were recorded. The most frequently recorded disease group was eczema (24.4 %). The most commonly diagnosed disease was acne vulgaris (13.7 %). Discussion: Comparing our results with the literature gives us that age, sex, seasonal distribution and common diseases were similar to the literature. Unlike the literature, the number of diagnoses recorded and the number of patients applying for hair diseases were high. Conclusion: It is important to know the relation of skin diseases seen in children with age groups, sex, and season, in terms of measures for child health. This study aims to contribute to the epidemiological studies on skin diseases seen in pediatric patients.