Romatoid artritli hastalarda ağrı eşiği ve ilişkili olduğu faktörler
Pain threshold in rheumatoid arthritis and its relatedfactors
  1. Tez No: 535855
  2. Yazar: AYŞEGÜL ALTUN GÜVENİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BODUR, DR. ASLI ÇALIŞKAN UÇKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, ağrı eşiği, depresyon, Rheumatoid arthritis, pain threshold, depression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Romatoid Artrit (RA) hastalarında ağrı eşiğini değerlendirmek ve ağrı eşiği ile ilişkili değişkenleri saptamaktır. Materyal-Metod: Çalışmamıza 100 RA hastası ile yaş ve cinsiyete göre eşleştirilmiş 80 inflamatuvar nedenli olmayan kronik bel ağrılı kontrol grubu dahil edildi. RA'lı hastaların klinik parametreleri, fonksiyonel durumları, hastalık aktiviteleri, ağrı, yorgunluk, depresyon, anksiyete değerlendirmeleri ve laboratuvar aktivite bulguları kaydedildi. Her iki gruptaki katılımcıların basınç ağrı eşikleri, algometre ile dominant taraf başparmak tırnak yatağı, trapezius ve el bileğinden ölçüldü. RA hastaları ile kontrol grubunun ağrı eşikleri karşılaştırıldı. Ayrıca RA'lı hastaların ağrı eşikleri ile değerlendirilen tüm parametreler ile arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan RA hastalarının yaş ortalaması 55,93±10,81; kontrollerin yaş ortalaması 54,50±9,47 idi. RA'lı hastaların ve kontrol grubunun ağrı eşikleri tüm bölgelerde istatistiksel olarak benzerdi. RA'lı hastalarda ağrı eşiği ile ilişkili bulunan parametreler regresyon analizi ile incelendiğinde depresyon tüm bölgelerde düşük ağrı eşiği ile ilişkili tek faktör olarak saptandı. Sonuç: Romatoid Artrit hastalarında düşük ağrı eşiği ile ilişkili tek etken olarak depresyonu bulduk. Romatoid artritli hastalarda kronik ağrı değerlendirmesinde basınç algometrisinin kullanılması, ağrı / depresyon örtüşmesini saptamak için ek bir yöntem sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the pain threshold and to determine the variables associated with pain threshold in the patients with rheumatoid arthritis (RA). Material-Method: The current study included 100 RA patients and 80 age- sex matched controls with non-inflammatory chronic low back pain. Clinical parameters, functional status, disease activity, pain, fatigue, depression, anxiety and laboratory activity of RA patients were recorded. The pressure pain thresholds on the dominant thumb nail bed, trapezius and wrist of the two groups were measured by the algometer. The pain thresholds of the paients with RA and controls were compared. Moreover, the relation between pain threholds and all evaluated parameters in RA patients was analysed. Results: The mean age of RA patients was 55.93 ± 10.81; the mean age of the controls was 54,50 ± 9,47. The pain thresholds of RA patients and controls were statistically similar in all areas. When the parameters found to be significantly correlated with pain threshold in RA patients were analyzed by regression analysis, depression was the only factor associated with low pain threshold in all areas. Conclusion: We found that depression was the only factor associated with low pain threshold in the patients with rheumatoid arthritis. The use of pressure algometry in the evaluation of chronic pain in the patients with rheumatoid arthritis could offer an additional method to detect pain/depression overlap.