Çoklu ilaca dirençli acinetobacter baumannii suşunun neden olduğu infeksiyonun tedavisinde kolistin ve kolistinin rifampisin, trimetoprim sulfametoksazol, teikoplanin ile birlikte kullanımının etkinliği
Efficacy of colistin and colistin combined with rifampicin, trimethoprim sulfamethoxazole, teicoplanin for treatment of infection caused by acinetobacter baumannii strains
  1. Tez No: 535985
  2. Yazar: CİHAN YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATA NEVZAT YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: A.Baumannii, Kolistin, Antibiyoterapi, Monoterapi, Kombinasyon tedavisi, A.Baumannii, Colistin, Antibiotherapy, Monotherapy, Combination therapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çoklu ilaca dirençli gram-negatif patojenlerin neden olduğu hastane kaynaklı infeksiyonların sıklığındaki artış dünya çapında önemli bir sorun haline gelmiştir. Hastane ortamında yaygın olarak bulunan ve hastane infeksiyonlarına yol açtığı için son yıllarda önemi giderek artan Acinetobacter baumanni, pek çok ilaca karşı direnç geliştirmiş gram-negatif bir kokobasildir. Son yıllarda yoğun antibiyotik kullanımı ve yoğun bakımda yatış sürelerinin uzaması sonucunda, dirençli suşların neden olduğu infeksiyonların sayısında artış görülmektedir. Çoklu ilaca dirençli A.baumanii suşları özellikle yoğun bakım ünitelerinde yüksek oranda izole edilmektedir. Kolistin, geçmişte sıkça kullanılmış bir antibiyotik olup, nefrotoksisite nedeni ile kullanımına bir süre ara verilmiştir. Ancak, dirençli Acinetobacter infeksiyonlarında tedavi seçeneği olarak yeniden kullanıma girmiştir. Kolistin, A. baumannii infeksiyonlarının tedavisinde kilit bir ilaç olmasına rağmen, ortaya çıkabilen kolistin direnci nedeniyle etkili kombine tedavi arayışları sürmektedir. Bu çalışmada karbapenem dirençli A. baumannii infeksiyonu fare modelinde kolistin monoterapisiyle; kolistin+rifampisin, kolistin+trimetoprim sulfametoksazol ve kolistin+teikoplanin kombinasyon tedavilerinin etkinliği farelerde karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda hem kolistin monoterapisinin hem de kombine terapilerin karaciğer ve akciğerde A.baumannii yükünü azalttığı tespit edilmiştir. Kombine terapilere bakıldığında ise kolistin+rifampisin ve kolistin+trimetoprim sulfametoksazol terapilerinin 72. saatte hem karaciğer hem de akciğer kültüründe bakteri yükünü tamamen ortadan kaldırdığı göze çarpmıştır. Dolayısıyla, kolistinin rifampisin ve trimetoprim sulfametoksazol ile oluşturulan kombine terapilerinin, kolistin monoterapisi ve kolistin-teikoplanin kombine terapisine göre daha yüksek etkinliğe sahip olması mümkündür.
Özet (Çeviri)
The increase in the frequency of hospital-acquired infections caused by multiresistant gram-negative pathogens has become an important problem worldwide. Acinetobacter baumanni, widespread in the hospital environment and increasingly prevalent in recent years as it causes hospital infections, is a gram negative cocobacia which has developed resistance for several drugs. In recent years, intensive antibiotic use and prolonged stay in intensive care unit have led to an increase in the number of infections caused by resistant strains. Multiple, resistant strains of A.baumanii are isolated at high rates, especially in intensive care units. Colistin is a commonly used antibiotic in the past and has been abandoned for a while due to nephrotoxicity. However, in resistant Acinetobacter infections, it has been re-used as a treatment option. Although colistin is a key drug in the treatment of A. baumannii infections, effective combination therapies are underway due to the emerging colistin resistance. In this study, the efficacy of colistin monotherapy was compared with combination treatments of colistin+rifampicin, colistin+trimetoprim sulfamethoxazole and colistin+teicoplanin in carbapenem resistant A. baumannii infection mouse model. It has been determined that both colistin monotherapy and combined therapies reduce A. baumannii burden in the liver and lung in the light of the obtained data. Combined therapies showed that colistin + rifampicin and colistin + trimetoprim sulfamethoxazole therapies completely removed the bacterial burden in both liver and lung cultures at 72 hours. Thus, it is possible that combination of colistin with rifampicin and trimetoprim sulfamethoxazole have higher efficacy than colistin monotherapy and combined therapy with colistin-teicoplanin.