Ortaokulda görev yapan öğretmenlerin siber zorbalık algılarının incelenmesi
Perception of teachers working at secondary schoolson cyberbullying and their encounter level
  1. Tez No: 536004
  2. Yazar: YUNUS TOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH BOZBAYINDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: siber zorbalık, siber zorbalık algısı, zorbalık, Cyberbullying, Cyberbullying Perception, Bullying
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin ve yöneticilerin siber zorbalık algılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Siirt il merkezinde bulunan ortaokullarda görev yapan 316 öğretmen ve 14 okul yöneticisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nitel ve nicel yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda öğretmenlerin siber zorbalık algıları tarama yöntemi ile incelenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise ortaokul yöneticilerinin siber zorbalık ile ilgili görüşleri yarı yapılandırılmış görüşmeler ile incelenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin siber zorbalık algıları“katılıyorum”düzeyinde, olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin siber zorbalık algıları cinsiyet, kıdem, çocuk sahibi olma, interneti kullanma sıklığı ve branş değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Araştırmada ortaokullarda daha çok siber ortamda sataşma, kişiliği hedef alan hakaret, lakap takma ve ahlak dışı ifade kullanımı gibi çeşitli siber zorbalık sorunlarının yaşandığı görülmüştür. Teknik bilgi gerektirecek siber zorbalık sorunlarının ise çok düşük düzeyde yaşandığı belirlenmiştir. Araştırmada siber zorbalık konusunda toplumun her kesiminde farkındalığı artırmaya yönelik bilinçlendirme çalışmalarına ihtiyaç duyulduğu araştırma sonuçlarından anlaşılmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine perception of the teachers and administrators working in middle schools against cyber bullying and their encounter level. It was conducted with 316 teachers and 14 school administrators working in secondary schools in the centre of Siirt, Turkey. The research uses both qualitative and quantitative methods. In the quantitative method of the study, teachers' perception of cyber bullying and their encounter level were examined by screening method. In the qualitative method of the study, the views of middle school administrators on bullying were examined with semi-structured interviews. In the study, it was found out that the teachers' perception of cyber bullying was high yet their encounter level was low. It was determined that teachers' level of cyberbullying perception and their encounter level did not differ statistically in terms of gender, seniority, child ownership, internet usage frequency and expertise. It was also determined that there were various cyber bullying problems such as annoyance in the cyber environment, insulting personality, nicknaming and immoral expressions. Moreover, the problems of cyber bullying that would require technical knowledge were found to be experienced at a very low level. The research revealed that awareness raising activities were needed to raise awareness of cyber bullying in every part of the society. Finally, various suggestions were presented in the direction of the obtained results.