Ambalajlı ithal kırmızı et tüketiminde tüketici tercihleri, tutum ve davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma: Kahramanmaraş ili örneği
An investigation on the determination of consumer preferences, attitudes and behaviours in packaged imported red meat consumption: The case of Kahramanmaraş province
- Tez No: 536112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE İKİKAT TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İthal et, ambalajlı et, kırmızı et, Binominal Logit, Kahramanmaraş, Import meat, packaged meat, red meat, Binominal Logit, Kahramanmaraş
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
İnsanların temel ihtiyaçları arasında ilk olarak beslenme faaliyeti bulunmakta ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekmektedir. Bir insan vücudunun temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi bitkisel ve hayvansal besinleri tüketmesi ile gerçekleşir. Hayvansal besinlerin protein oranı ve bu oranların biyolojik değeri yüksektir. Kırmızı et hayvansal besinler arasında en fazla protein içeren besin olduğu bilinmektedir. Artan nüfus ile birlikte et tüketiminin aynı oranda artması Türkiye'de et arzının yetersizliği sebebiyle ithalata başvurulmuştur. Kahramanmaraş Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde gerçekleştirilen bu araştırmada tüketicilerin ambalajlı ithal kırmızı et tüketiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 384 tüketici ile anket çalışması yapılmış ve çalışmanın birincil verileri bu anketlerden sağlanan verilerden oluşturulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre tüketicilerin %34.4'ü ambalajlı ithal kırmızı et tüketmektedir. Uygulanan Ki-kare analizinde tüketicilerin ambalajlı ithal kırmızı et tüketme durumu üzerinde gelir ve eğitimin etkili faktörler olduğu belirlenmiştir. Yapılan Binominal Probit model sonucuna göre ambalajlı ithal kırmızı et tüketimini, hanehalkı birey (kişi) sayısı pozitif yönde, gelir ve kırmızı et harcamalarının negatif yönde etkilediği saptanmıştır. Ambalajlı ithal gıda ürünlerinde ve özellikle ambalajlı ithal kırmızı et ürünlerinin üzerinde menşei/üretim yeri, üretim koşulları bilgisinin bulunduğu tüketicilerde farkındalık oluşturabilecek logolar ya da renkli etiketlerin kullanılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Nutrition is among the basic needs of people and in order to maintain their lives healthy they need to be nourished in an adequate and balanced way. The basic functions of a human body can be fulfilled by the consumption of herbal and animal foods. The protein ratio of animal food and the biological value is high. Red meat is known to be the most protein-containing food among animal foods. As the increase of meat consumption with increasing population Turkey has resorted to importing meat due to shortage of supply. The aim of this study was to determine the factors affecting the consumer preferences in the consumption of packaged imported red meat in Kahramanmaraş Onikişubat and Dulkadiroğlu districts. In this study, primary data is obtained from 384 consumer surveys. According to the results, 34.4% of consumers consumed packaged red meat. The Chi-square analysis results show that income and education were effective factors on the consumption of packaged imported meat. According to the results of Binominal Probit model, it was determined that while income and red meat expenditures affect the consumption of packaged imported red meat negatively, the number of households (individuals) affected positively. In packaged imported food products, especially in packaged imported red meat products, for consumers it is necessary to use logos or colored labels which may raise awareness in origin / production place and production conditions.