Nesnelerin internetine dayanan akıllı sağlık bakım sistemi geliştirilmesi
Internet of things based patient monitoring system development
- Tez No: 536178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Nesnelerin İnterneti, Mobil uygulaması, Arduino, sağlık sensörleri, Internet of things, Mobile application, Arduino, health sensors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yıllar boyunca, insanlığın sorunlarını çözmek için yeni teknolojiler geliştirilmiş, araştırmalar yapılmış ve çalışmalar sürekli artarak devam etmektedir. Nesnelerin İnterneti (IoT), birçok problemi çözmek, hayatı daha kolaylaştırmak ve kullanılan teknolojileri daha akıllı hale getirmek için hayatımızın çeşitli alanlarına uygulanan son teknolojilerden biridir. Bu tez çalışmasında, bazı Afrika ülkelerinde veya dünyanın gelişmekte olan ülkelerinde hastaların tıp merkezlerinden uzakta yaşadıkları ve ulaşımlarının zor olduğu durumlarda sağlık sistemi ile ilgili bir problemi çözmek için önerilmiştir. Kişilerin sağlık durumları ile ilgili rutin kontroller için (örn. Vücut ısısı, nabız, kan basıncı, vb.), ya da doktorların takibini gerektiren belirli hastalar için sürekli hastanelere gitmelerini azaltmak amacıyla hastaların uzaktan izlenmesini sağlayan bir sistem geliştirilmiştir. Arduino UNO, hastanın vücuduna bağlı sıcaklık ve kalp atışı sensörlerinden veri toplamak için kullanılmıştır. Arduino kartını kontrol etmek, sensör verilerini görüntülemek, verileri çevrimiçi veri tabanı sunucusuna kaydetmek ve hasta veri takibi amacıyla bir Android uygulaması geliştirilmiştir. Uygulama doktorlar ve hastalar tarafından kolayca kullanılabilecek özelliklerle tasarlanmıştır. SMS bildirimi, hastanın yeni sağlık verileri için doktora haber verilmesi ve hastalara, durum verilerine göre doktorun yeni veya güncellenmiş önerilerini bildirmek için kullanılmıştır. Sistem güvenilirliği, hareketliliği ve esnekliği için farklı Android cihazlarla test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every moment of our life comes with various problems, and these problems are different from place to another place in the world. A lot of new technological researches have been achieved to solve some of the issues, other researches are still in progress or under improvement. The Internet of Things (IoT) is one of the recent technologies applied to various areas of our life to solve many problems and make them easier and smarter. This thesis is proposed to solve a problem related to the healthcare system in some Africa countries or other developing countries of the world where patients live far from medical centers. Those people need to go through kilometers just for their health status checking (e.g body temperature, pulse, blood pressure etc) or for permanent checking required for patients who have special doctors for particular diseases, they must go for a long distance to reach hospitals. In order to reduce their going to hospitals continuously, a remote monitoring system of patients is proposed where the Arduino UNO is used to collect data from temperature and heartbeat sensors connected to the patient's body. An Android app is developed to control the Arduino board, to display sensors data, to save data into the online database server and for patient data tracking. The application is designed to be used easily by doctors and patients. SMS notification is used to notify the doctor for patients' new health data and to notify patient for doctors' new or updated recommendations according to status data. The system has been tested on different Android devices for its reliability, mobility and flexibility.