Ortaokul düzeyinde uygulanan Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitiminin (TBM) etkililiği ve öğrencilerin eğitim ile ilgili görüşleri
Effectiveness of addiction training at secondary school level and views of students about the training
  1. Tez No: 536522
  2. Yazar: CAN AKDENİZLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ALPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: önleyici rehberlik, bağımlılık, bağımlılıkla mücadele, preventive guidance, addiction, fight against addiction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere ülkenin farklı kesimlerine ve farklı yaş gruplarına uygulanan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programının (TBM) ortaokul düzeyinde etkililiğini ve öğrencilerin eğitim ile ilgili görüşlerini değerlendirmektir. Bu araştırmada ön test-son test deney deseni kullanılmış ve sonuçlar istatiksel yöntemler ile analiz edilmiştir. İzmir ili Karabağlar ilçesi bünyesinde risk grubunda bulunan öğrencilerin bulunduğu iki ortaokul belirlenmiştir. Araştırmanın deney grubunu seçilen iki ortaokulun tüm kademelerindeki öğrencilerin tamamı oluşturmaktadır. Deney grubu öğrencilerin araştırmacı tarafından TBM'nin alt modülleri olan teknoloji bağımlılığı, tütün bağımlılığı ve sağlıklı yaşam anketleri çalışma öncesi ön test verilerini elde etmek amacı ile uygulanmıştır. Ön test verileri elde edildikten sonra deney grubunda yer alan öğrencilere TBM eğitimi uygulanmıştır. Eğitim her sınıf düzeyinde 3 modül/8 saat olarak gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen eğitim programları sonrası deney grubu öğrencilerine teknoloji bağımlılığı, tütün bağımlılığı ve sağlıklı yaşam anketleri tekrardan uygulanmış ve son test verileri elde edilmiştir. Ayrıca 3 uzman görüşü alınarak hazırlanan öğrenci görüşlerini değerlendirme formu uygulanarak öğrencilerin eğitim ile ilgili görüşleri incelenmiştir. Deney gruplarının ön test, son test verileri T testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın anlamlılık düzeyi .05 alınmıştır. Araştırma sonucunda, Ortaokul düzeyinde uygulanan TBM' nin etkili bir önleyici eğitim programı olduğu görülmüştür. Öğrencilerin eğitim sonrasındaki görüşleri bu sonuçları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate the effectiveness of addiction training at secondary school that we call Training Program on Addiction Prevention of Turkey (TBM), applied to Republic of Turkey Ministry of National Education, especially the country's different segments and different age groups, and the secondary school level and students' views on education. In this study, pretest-posttest experiment design was used and the results were analyzed by statistical methods. In Karabağlar district of İzmir province, two middle schools with risk students were determined. The experimental group of the study consisted of all the students at all stages of the selected secondary school. In order to obtain the pre-test data of the experimental group students, the technology addiction, tobacco addiction and healthy life questionnaires which are sub-modules of the TBM were applied by the researcher. After obtaining the pre-test data, the TBM training was applied to the students in the experimental group. The training was carried out in 3 modules / 8 hours at each class level. After the training programs, technology addiction, tobacco addiction and healthy life questionnaires were applied to the experimental group students and the final test data were obtained. In addition, the opinions of the students about the education were examined by applying the form of the student opinions which were prepared by taking the opinions of 3 experts. The pre-test and post-test data of the experimental groups were analyzed using the T-test. The significance level of the study was .05. As a result of the study, it was observed that the TBM applied at secondary level was an effective preventive training program. The students' views after the training support these results.