Atık su arıtma tesislerinde çalışanların iş doyumlarının ölçülmesi ve iş güvenliği algılarının incelenmesi
Measurement of job satisfaction and examination of perception of job security in WHO work at waste water treatment plants
- Tez No: 536634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BUĞRA ÇELEBİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Çevre Mühendisliği, Health Education, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık Su Arıtma Tesisi, İş Doyumu, İş Güvenliği Algısı, Waste Water Treatment Plant, Job Satisfaction, Occupational Safety Perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnsan, yaşamı boyunca zamanının çoğunu çalışma ortamında geçirmektedir. Yaşamın büyük bir bölümünü kapsayan çalışma hayatında yaşanan moral, motivasyon ve iş doyumu arasındaki ilişkilerin insan hayatına psikolojik, fiziksel, sosyal etkinlik, verimlilik gibi birçok yönden etki ettiği son derece açıktır. Ülkemizde faaliyet gösteren birçok iş kolunda yaşanan iş kazaları atık su arıtma tesislerinin de büyük sorunlarından birisidir. Çalışanlar tesislerde yapılan işlerle alakalı birçok mevcut tehlike ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Çalışan kişilerin iş doyumları ve iş güvenliği algı seviyelerinin arttırılmasıyla iş kazaları konusunda azalmalar yaşanması çalışan herkes için son derece önemlidir. Bu araştırma atık su arıtma tesisinde çalışanların iş doyumu düzeyleri ve iş güvenliği algıları arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Atık su arıtma tesisi çalışanlarının iş doyumu ve iş güvenliği algı seviyelerini ölçmek amacıyla toplam 161 çalışan ile görüşülerek anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket çalışmasında 4 bölüm bulunmaktadır. Anketin birinci bölümünde çalışanların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla 6 soru sorulmaktadır. İkinci bölümde 20 sorudan oluşan Minnesota İş Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Üçüncü bölümde tesiste yapılan işlerle alakalı çalışanların işletme tehlikeleri bilinci ölçmek amacıyla toplam 8 soru sorulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise 32 soruluk İş Güvenliği Ölçeği bulunmaktadır. Yapılan anket çalışması sonucu toplanan veriler SPSS 25 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Kurulan hipotezler sonucu anlamlı ve anlamsız çıkan ilişkiler tek tek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Man spends most of his time during his life in the work environment. The relationship between working life covering a large part of people's lives motivation and job satisfaction, psychological human life, physical and social activities, the effect is very clear that many aspects such as efficiency. Many businesses experienced work-related accidents in waste water treatment plants operating in our country is one of the biggest problems. Employees relate to work done in the facilities available are faced with many dangers. The people working there are the decline in job satisfaction and job security, work accidents increased by the level of perception is extremely important. In this study, employees' job satisfaction levels and waste water treatment plants is carried out to determine the relationship between perceptions of job security. A total of 161 interviews with employee survey was conducted to measure the wastewater treatment plant employee perceptions of job satisfaction and job security levels. There are 4 sections in the survey work. 6 questions are asked to determine the demographic characteristics of workers in the first part of the questionnaire. The second section consists of 20 questions Minnesota Job Satisfaction Scale was applied. A total of 8 questions to measure employee awareness of the hazards associated with the business of the work on the third section of the plant were asked. The fourth and final section has 32 questions Occupational Safety Scale. The results of the survey collected data were analyzed with SPSS 25 statistical program. As a result of the hypothesis established meaningful and meaningless relationships are are evaluated individually.