Yara sağaltımında biyogümüş'ün etkinliğinin klinik değerlendirilmesi
Clinical examination of bio-silver's efficiancy of wound treatment
  1. Tez No: 536719
  2. Yazar: ÖMER SERKAN KALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL ELMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: açık yara, biyogümüĢ, topikal uygulama, yara iyileĢmesi, bio-silver, open wound, topical treatment, wound healing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araĢtırmada, laboratuvar ortamında üretilen biyogümüĢ solüsyonunun, sokak köpeklerinde tespit edilen maddi kayıplı ve enfekte deri yaralarında topikal olarak kullanılmasının, yara iyileĢmesi üzerine etkileri araĢtırıldı. ÇalıĢmada farklı zamanlarda Çankaya Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen 23 köpekteki 26 maddi kayıplı yara kullanıldı. Tedaviye baĢlamadan önce tüm yaraların yüzey alanı ölçülerek kayıt edildi. BiyogümüĢ solüsyonu günde 3 kez yara yüzeyine homojen bir Ģekilde püskürtülerek uygulandı. Yaralara fazladan bir örtü materyali ya da antibakteriyel bir ilaç uygulanmadı. Hastalara parenteral yoldan bir ilaç verilmedi. Yaraların yüzey alanı, topikal biyogümüĢ tedavisinin 3, 7, 10, 14, 21 ve 28. günlerinde yeniden ölçüldü. Yara yüzey alanı ölçüm verilerinden yararlanılarak, biyogümüĢün klinik etkinlik yüzdesi hesaplandı ve yara iyileĢmesi derecelendirildi. Topikal biyogümüĢ uygulaması eĢliğinde 26 yaradan 7 tanesinin 10. günde, 4 tanesinin 14. günde, 8 tanesinin 21. günde ve 2 tanesinin de 28. günde iyileĢtiği gözlendi. ĠyileĢme skorlarına göre tedavinin 3.gününde 13 yaranın % 25-50 oranında, 3 yaranın % 75-100 oranında iyileĢme kaydettiği; 21. günde ise iyileĢme oranının %50'nin altına hiç inmediği ve 8 yaranın tamamen iyileĢtiği tespit edildi. Hiçbir köpekte biyogümüĢ tedavisine özgü toksik bir etki ile karĢılaĢılmadı. Sonuç olarak, topikal yoldan uygulanan biyogümüĢ solüsyonunun, köpeklerde maddi kayıplı ve enfekte deri yaralarında iyileĢmeyi olumlu yönde etkilediği ve uygulama kolaylığı ve ucuz olması nedeniyle açık yara tedavisinde bir alternatif olabileceği düĢünüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of topical bio-silver's solution produced in laboratory environment on the open and infected skin wounds of stray dogs were investigatIn this study, the effects of topical bio-silver's solution produced in laboratory environment on the open and infected skin wounds of stray dogs were investigated. 26 open wounds of 23 dogs brought to Çankaya Municipality Stray Animal Care and Rehabilitation Center were used. Before starting treatment, the surface area of all wounds was measured and recorded. The bio-silver's solution was applied by spraying homogenously on the wound surface 3 times per day. No extra cover material or antibacterial drug was applied to the wounds. The dogs were not treated with a parenteral drug. The surface area of the wounds was re-measured on the 3, 7, 10, 14, 21 and 28th days of topical bio-silver treatment. The percentage of biosilver'sclinical efficacy was calculated using wound surface area measurement data and wound recovery was graded. It was observed that 7 of 26 wounds on the 10th day, 4 on the 14th day and 2 on the 28th day were recovered under topically treatment of bio-silver's solution. According to the recovery scores, on the 3rd day of treatment 13 woundshad 25-50% and 3 woundshad 75-100% improved; on the 21st day, the rate of recovery did not fall below 50% and 8 cases recovered completely. None of the dogs had a toxic effect specific to bio-silver treatment. In conclusion, it was thought that the topical bio-silver solution positively affected the healing of open and infected skin wounds in dogs and it could be an alternative to open wound treatment because of its ease of administration and cheapness.