Ortaçağ'da Erzincan'ın tarihi coğrafyası
Historicial geography of Erzincan in the Middle Ages
  1. Tez No: 536930
  2. Yazar: SAFİYE SAMANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADER ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Erzincan, Tarihi Coğrafya, Mengücekliler, Selçuklular, Ticaret Hayatı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Erzincan ilk çağdan beri önemli bir yerleşim yeri olmuştur ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Erzincan'ın coğrafi konumu burasını yaşanır ve yurt tutulur bir merkez yapmakla birlikte, Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar olan geçiş güzergâhları üzerinde bulunması Erzincan'ı Anadolu için ayrıca önemli merkez kılmıştır. Erzincan ve çevresi birçok olayın da gerçekleştiği bir bölge olmuştur. Bu sebeple Erzincan Anadolu Tarihi açısından önem arz etmektedir. Bölge XI. Asırda Türklerin eline geçtikten sonra kısa süreliğine Moğol hâkimiyeti kurulsa bile daha sonra hep yine Türklerin eline geçerek Türk egemenliğinde kalmayı devam ettirmiştir. Bu çalışmada Erzincan'ın tarihi coğrafyası hakkında bilgi vererek coğrafyanın bir bölgenin tarihini nasıl etkilediğini ve nasıl bir katkı da bulunduğunu aktarmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Erzincan has been an important settlement since the early ages and has hosted many civilazations. The geographical location of the Erzincan is experienced here, and besides making it a homeland, Erzincan is also an important center for Anatoliato find its way from Central Asia to Anatolia. Erzincan and its environs has been a region where many events take place. Therefor, Erzincan is important for the history of Anatolia. Even if Mongol domination was established for a short period after the Turks in 11th century, it always remained in Turkish sovereignity. In this study, we tired to convey hoe geography affects the history of a region and how it contributes by giving information about the historical geography of Erzincan.