Erzincan'da siyasi hayat (1960-1980)
Political life in Erzincan (1960-1980)
  1. Tez No: 995013
  2. Yazar: ÖMER FARUK KAYSER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Erzincan, Partiler, Seçimler, Çok Partili Hayat, Siyasi Hayat, Erzincan, Parties, Elections, Multi-Party System, Political Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Eski çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Erzincan, doğal ve beşerî afetlere rağmen tarih boyunca varlığını korumuştur. Türklerin Anadolu'yu fethinden sonra bir Türk-İslam şehri kimliği kazanan Erzincan, dönemsel olarak farklı fonksiyonlar üstlenmiştir. Ortaçağ ve Yeniçağ 'da bilim, kültür ve tasavvuf merkezi olarak öne çıkan şehir, 19. yüzyıldan itibaren bu özelliklerine askerî bir kimlik de eklemiştir. Erzincan üzerine özellikle Ortaçağ ve Osmanlı dönemlerine dair birçok araştırma yapılmış olsa da yakın dönem tarihine ilişkin incelemeler sınırlıdır. Bu çalışma, Erzincan'ın 1960–1980 yılları arasındaki sosyo-politik yapısını inceleyerek literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın giriş kısmında konunun kapsamı, amacı, hipotezi ve kullanılan kaynaklar ele alınmıştır. Birinci bölümde Erzincan'ın tarihi coğrafyası, siyasi gelişimi, nüfus yapısı ve idari teşkilatlanması genel hatlarıyla değerlendirilmiştir. İkinci bölümde 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi sonrası yeniden şekillenen Türk siyasetinin Erzincan'daki yansımaları, seçim süreçleri ve yerel siyaset detaylandırılmıştır. Üçüncü bölümde ise 1970'li yıllarda ülke genelinde yaşanan siyasi çalkantıların Erzincan'daki etkileri, toplumsal huzursuzluklar, sonuçları ve seçim süreçleri incelenmiştir. Sonuç kısmında, çalışmada ulaşılan genel değerlendirmelere ve buradan çıkarılan sonuçlara yer verilmiş; bazı veriler tablo ve grafiklerle desteklenerek Erzincan'ın yakın dönemine dair kapsamlı bir perspektif sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Erzincan, which numerous civilizations have inhabited since antiquity, has endured throughout history despite various natural and human-induced disasters. Following the Turkish conquest of Anatolia, the city developed into a Turkish-Islamic urban center, assuming various functions across distinct historical periods. During the Medieval and Early Modern eras, Erzincan emerged as a prominent center of science, culture, and Sufism; from the nineteenth century onward, it also gained a distinct military identity alongside these features. Although numerous studies have been conducted on Erzincan's history during the Medieval and Ottoman periods, scholarly research focusing on its modern era remains limited. This study aims to contribute to the literature by examining the socio-political structure of Erzincan between 1960 and 1980. The introduction of this study outlines the scope, purpose, hypothesis, and sources used. The first chapter provides a general overview of Erzincan's historical geography, political development, population structure, and administrative organization. The second chapter details the impact of the reshaping of Turkish politics after the May 27, 1960 military coup on Erzincan, focusing on election processes and local politics. Finally, the third chapter examines the effects of the nationwide political turmoil of the 1970s on Erzincan, including social unrest, its consequences, and election processes. Specific data are supported with tables and graphs to provide a comprehensive perspective on Erzincan's contemporary historical development.