İslâmî çocuk edebiyatı çerçevesinde Enver Tuncalp'in eserlerinde dinî-ahlâkî muhtevâ
The content of Enver Tuncalp's works related with ethic and religion in terms of Islamic literature of children
- Tez No: 537289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE FARSAKOĞLU EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İslâmî Çocuk Edebiyatı, Enver Tuncalp, Din, Ahlâk, Islamic Literatüre of Children, Enver Tuncalp, Religion, Ethic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çocukta dinî duygu ve düşüncenin gelişimini sağlayan, dine karşı ilgi ve istek uyandıran ve ilerleyen yıllarda dinî tutum ve davranış geliştirmesini sağlayan yazılı veya şifâhî edebî ürünler, İslâmî Çocuk Edebiyatı çerçevesinde değerlendirilir. Sosyokültürel geleneğimizde, çocuğun gündelik hayatındaki dinî temsil ve tezâhürlerde İslâmî Çocuk Edebiyatının şifâhî ürünleri sıkça kullanılmıştır. Bunlar arasında edebîgeleneğin devamı niteliğindeki söylenceler, masallar, destanlar, kısâsu'l-enbiyâlar, menâkıbnâmeler, cenknâmeler, gazavatnâmeler bulunmaktadır. Bu çalışmada, İslâmî Çocuk Edebiyatı'nın tarihî seyrini izleyerek, günümüz İslâmî Çocuk Edebiyatı'nın beslendiği zengin ve köklü kültürel damarları tespit etmeye çalıştık. İslâmî Çocuk Edebiyatı'nda, son yarım yüzyılda yaşanan niceliksel ve niteliksel gelişmelere ışık tutma gayretinde olan bu çalışmanın, İslâmî Çocuk Edebiyatı alanında yapılacak yeni akademik çalışmalara kapı aralamasını umuyoruz. Çalışmamızda İslâmî Çocuk Edebiyatı'nın muhteva ve tür bakımından en zengin örneklerini veren, asker şairlerimizden A. Enver Tuncalp'in siyâsî, askerî, edebî hayatına yer vermek sûretiyle, şairin pek çoğu İslâmî Çocuk Edebiyatı'nın gelişimine önemli katkılar sağlayacağını düşündüğümüz eserlerini tanıtmaya çalıştık. Şairin eserlerinden tespit ettiğimiz dinî ve ahlâkî muhtevâları tespit ve tasnif edip, yer yer örneklendirerek, şairin son dönem Türk İslâm Edebiyatı'nın pek çok türüne örnek teşkîl eden çalışmalarını gün yüzüne çıkarmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Written or oral products that provide the development of religious feelings and thoughts in the child, inspire interest and desire towards the religion and develop religious attitudes and behavior in the following years are considered in the Islamic Children's Literature. In our socio-cultural tradition, we see that Islamic children's literature products are frequently used in religious representations in the child's daily life. Tales, epics, short stories of Imams, hagiographies, epic war stories, are rich and deeply rooted vessels fed by contemporary Islamic children's literature. In this study, we tried to identify the rich and deep cultural vessels nourished by today's Islamic Children's Literature, following the historical course of the Islamic Children's Literature. We hope that this work in Islamic children's literature, which is striving to shed light on the quantitative and qualitative developments that have taken place in the last half century, will open doors to new academic studies in the field of Islamic Children's Literature. In our study, we tried to introduce works that many poets thought to provide important contributions to the development of Islamic Children's Literature by giving place to A. Enver Tuncalp's political, military, literary who gave the richest examples of Islamic children's literature in terms of content and kind. We aimed to find out the religious and moral content we have identified from the works of the poet and to give some examples of the poet's recent Turkish Islamic literature as an example.