Ulaşım yapılarının oluşturduğu duvarların dikey bahçelere dönüştürülmesinin İstanbul uygulamaları örneği üzerinden irdelenmesi
Examining the transformation of the walls of transportation structures to vertical gardens: Applications in Istanbul
  1. Tez No: 537377
  2. Yazar: GÜLCAN BEKAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM ŞANAL ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey Bahçe, Yeşil Duvar, Biyolojik Duvar, Dikey Yeşil Sistem, Vertical Garden, Green Wall, Biological Wall, Vertical Green System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde kentlerde hızla artan nüfus yoğunluğu yapılaşma oranını da artırmıştır. Kentlerde yoğun yapılaşmanın sonucunda yeşil alanlar azalmış ve birçok çevre sorunu ortaya çıkmıştır. Yapılan binalar, yatayda ve dikeyde büyüyen gelişen kent, yeni yerleşim birimleri ve bunların bağlantısını sağlayan otoyollar, bağlantı yolları ve yol inşai yapıları kenti soğuk beton ve gri duvarlar haline getirmiştir. Çevre sorunlarını azaltmak, yeşil alan miktarının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla yapılan araştırmalar sonucunda dikey bahçe kavramı ortaya çıkmıştır. Yapı cephelerinin yüzeylerinin alana ve çevre koşullarına uygun farklı uygulama yöntemleri ve bitki materyalleri ile yeşillendirilmesi olarak tanımlanabilecek dikey bahçeler bulundukları alana çevresel ve estetik yönden birçok katkı sağlamaktadır. Bu çalışma dikey bahçenin çevreye olan yarar ve katkılarının yanı sıra, dikey bahçe sınıflandırma ve uygulama yöntemlerini belirleyerek İstanbul ili karayolu güzergâhları üzerinde yer alan dikey bahçeler de inceleme yapılarak ortaya konulmuştur. Yurtiçi ve yurtdışı örnekler incelenmiş, karşılaştırma yapılarak öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, rapidly increasing population density in urban areas has also increased the rate of structuring. As a result of intense structuring in urban areas, green areas have decreased and many environmental problems have emerged. The buildings, the city which is growing and developing in horizontally and vertically, the new settlements and the motorways that connects them, the connection roads and the road construction structures, have turned the city into cold concrete and gray walls. As a result of research, conducted to reduce environmental problems and contribute to the increase of green space, the term of vertical gardening has emerged. The vertical gardens, which can be defined as the greening of the surfaces of the building facades with different application methods and plant materials suitable for the area and the environmental conditions, contribute to the environment and aesthetics of the area where they are located. This study was carried out by examining the vertical gardens on the Istanbul highway road routes by determining the vertical garden classification and application methods as well as the benefits and contributions of the vertical garden to the environment. Domestic and international samples were examined, and suggestions were improved by comparison.