Evli kadınlarda eş uyumunun premenstruel sendrom yakınmaları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of co-compliance on the premenstrual syndrome complaints in married women
- Tez No: 537540
- Danışmanlar: UZMAN İSMAİL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Eş uyumu, evli kadınlar, premenstruel sendrom, Co-compliance, married women, premenstrual syndrome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Menstruel siklusun luteal fazı sırasında ortaya çıkan ve menstruasyonun başlamasıyla ortadan kalkan fiziksel, bilişsel, psikolojik ve davranışsal sorunlar premenstruel sendrom terimiyle tanımlanır. Premenstruel sendrom etyolojisinde birçok faktör suçlanmakta ve stresli yaşam olaylarının önemli bir faktör olduğu bilinmektedir. Uyumsuz evlilikler de kadın yaşamındaki stresörlerdendir. Çalışmamızda eş uyumu ile premenstruel sendromun ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğantepe Eğitim Aile Sağlığı Merkezi`ne kayıtlı, gebelik ve emzirme döneminde olmayan, çalışmaya katılmayı kabul eden 186 evli kadın katıldı. Kadınlara sosyodemografik ve jinekolojik özelliklerini içeren özgün bir anket, Premenstruel Sendrom Ölçeği ve Çiftler Uyum Ölçeği yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulandı. Bulgular: Araştırmamızda kadınların en sık yaşadıkları premenstruel yakınmaların sırasıyla şişkinlik, sinirlilik, ağrı, iştah değişimi ve yorgunluk olduğu belirlendi. Premenstruel sendrom görülme oranı %45,2 olarak tespit edildi. Düzensiz menstruasyonu olanların evlilik uyumlarının anlamlı olarak daha kötü olduğu bulundu (p=0,031). Gelir algısı düşük olanların evlilik uyumlarının gelir algısı yüksek olanlara göre anlamlı düşük olduğu saptandı (p=0,021). Premenstruel sendrom yaşayan kadınların evlilik doyumlarının düşük olduğu tespit edildi (p=0,032). Premenstruel sendrom ile evlilik uyumu arasında sınırda anlamlı ilişki bulundu (p=0,055). Premenstruel sendromu olan kadınların Çiftler Uyum Ölçeği'nden aldığı puanların daha düşük olduğu belirlendi Sonuç: Premenstruel sendromu olan kadınların evlilik uyumlarının daha kötü olduğu değerlendirildi. Kadınlara premenstruel sendrom ile baş etme konusunda destek olmak evlilik uyumunun artmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Physical, cognitive, psychological and behavioral problems that occur during the luteal phase of menstrual cycle and disappear with the onset of menstruation are defined by the term premenstrual syndrome. Many factors have been blamed for the etiology of premenstrual syndrome and stressful life events are known to be an important factor. Incompatible marriages are among the stressors of women's life. The aim of this study was to evaluate the relationship between premenstrual syndrome and marital adjustment. Materials and Methods: The study included 186 married women who were registered not during pregnancy and lactation at Dogantepe Education and Family Health Center of Ankara Training and Research Hospital. An original questionnaire including sociodemographic and gynecological features, Premenstrual Syndrome Scale and Dyadic Adjustment Scale were applied by face to face interview method. Results: In our study, it was determined that the most common premenopausal symptoms experienced by women were respectively swelling, irritability, pain, appetite change and fatigue. Premenstrual syndrome was found to be 45.2%. It was found that the marital adjustment of the patients with irregular menstruation was significantly worse (p=0.031). It was found that marital adjustment of those with low income perception was significantly lower than those with high income perception (p=0.021). It was found that the marital satisfaction of women who had premenstrual syndrome was low (p=0.032). A meaning correlation was found between marital adjustment and premenstrual syndrome. This value is the limit value (p=0.055). It was determined that women with premenstrual syndrome had lower scores from the Dyadic Adjustment Scale. Conclusion: Women with premenstrual syndrome were considered to have worse marital adjustment. Supporting women to cope with premenstrual syndrome will contribute to the improvement of marital adjustment.