5 numaralı Nevşehir şer'iyye sicilinin değerlendirilmesi (H. 1242-1248/ m. 1827-1833)
Evaluation of Nevşehir shari'a court registers in numbered 5 (H. 1242-1248/ m. 1827-1833)
  1. Tez No: 537645
  2. Yazar: MUSTAFA KABAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Shari'a Court Registers, Kadi (Kadhi), Nevşehir, Ottoman, City History
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Osmanlı Devleti'nin önemli kültür miraslarından biri olan şer'iyye sicilleri, muhtevalarının zenginliği itibariyle, hemen her konuda kaynak olma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla şehir tarihleri ve mahallî hayata dair incelemelerde araştırmacılara sağlam ve zengin bilgiler sunmaktadırlar. Şer'iyye sicilleri incelendiğinde halkın hayat şartlarını, toplumsal ilişkilerini, kullanılan her türlü eşyayı, geçim kaynaklarını, nüfus yapısını, devlet hizmetleri gibi pek çok konu hakkında somut veriler elde edilmektedir. Bu çalışmada, Ankara Milli Kütüphane envanterinde kayıtlı 5 Numaralı Nevşehir Şer'iyye Sicili (H. 1242-1248/ M. 1827-1833) incelenerek, 1827-1833 tarihleri arasında Nevşehir'in ekonomik, sosyal, idari ve kültürel hayatının aydınlatılmasını sağlamak ve şehir tarihi araştırmalarına katkıda bulunmak amacıyla transkripsiyon, tahlil, tasnif ve değerlendirmeler yapılmıştır. Anahtar Kelimler: Şer'iyye Sicili, Kadı, Nevşehir, Osmanlı, Şehir Tarihi.
Özet (Çeviri)
The Shari'a Court Registers, which are one of the important cultural legacies of the Ottoman Empire, have the feature of being a source in almost all subjects due to the richness of their contents. Therefore, they offer solid and rich information to researchers in city history and local life studies. When the Shari'a Court Registers are examined, concrete data are gathered on many subjects such as living conditions, social relations of the people, all kinds of goods, livelihoods, population structure and state services. In this study Nevşehir Shari'a Court Registers Number 5 (H. 1242-1248 / M. 1827-1833), which was registered in the Ankara National Library inventory, was examined and it was aimed to clarify the economic, social, administrative and cultural life of Nevşehir between 1827-1833, In order to contribute to the historical researches, transcription, analysis, classification and evaluations were made.