Türkiyede kırsal kalkınma alanında uygulanan yatırım projeleri: Ankara Kahramankazan ve Güdül üzerine bir araştırma
Implemented investment projects on rural development in Turkey: A research on Güdül and Kahramankazan Ankara
- Tez No: 537754
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE KARACAER ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma, yatırım projeleri, hibe, Rural development, investment projects, grant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülkemizde son yıllarda kırdan kente olan göç hızı ve yoğunluğunun artması nedeniyle oluşan ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlar giderek çoğalmaktadır. Sürdürülebilir ekonomik büyüme için işsizliğin, bölgesel ve yöresel gelişmişlik farklılıkları ile gelir dağılımı arasındaki farkın azaltılmasına ihtiyaç duyulmakta, bunun için de kırsal kalkınmaya verilen önemin artırılması gerekmektedir. Bu çalışma Türkiye'deki mevcut kırsal kalkınma yatırım projelerini incelemek amacı ile oluşturulmuştur. 2006 yılından itibaren Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağladığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) ile Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) destekleri faaliyet göstermektedir. Çalışmada kırsal kalkınmanın ekonomik gelişim açısından önemi, amaçları, kırsal kalkınmada uygulanan yatırım projeleriyle verilen destekler ve bu projelerin işleyişi Ankara ili içerisinde yer alan Kahramankazan ve Güdül ilçeleri SWOT analizi uygulanarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The economic, social and cultural problems due to the increased rate and intensity of migration from rural to urban areas in our country have become increasingly prominent in the recent years. For sustainable economic growth, it is necessary to reduce unemployment, the disparities between regional and environmental development and the difference among income distribution level and as a result it is necessary to increase the importance given to rural development. The aim of this study is to examine the existing rural development investment projects in Turkey. Since 2006, the Ministry of Agriculture and Forestry has been providing several supports for rural development investments supported by the Rural Development Investment Program (NDP) and the European Union (EU) European Union Instrument for Pre-Accession Assistance (IPARD) through national resources. In this study, the importance of rural development in terms of economic development, its objectives, support for investment projects in rural development and the processes of these projects are examined by applying SWOT analysis in the districts of Kahramankazan and Güdül located in Ankara.