Bankalarda kredi süreci ve iç kontrol sisteminin değerlendirilmesi: Bir araştırma
Evaluati̇on of credi̇t process and i̇nternal control system i̇n banks: A research
- Tez No: 537912
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZEN AKÇAKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Kontrol, İç Kontrol, Kredilendirme, Kredi Kontrolü, İç Kontrol Uzmanı, Bankacılık, Control, Internal Control, Crediting, Credit Control, Internal Control Expert, Banking
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Geleceğin başarılı yönetilebilmesi risklerin önceden tanımlanması ile mümkün olabilmektedir. Bankaların belirlemiş oldukları amaçlarını gerçekleştirmelerini engelleyecek riskleri tanımlamaları ve bu riskleri önleyecek kontrol mekanizmalarını geliştirmeleri gerekmektedir. İyi bir risk yönetimi sistemine sahip olan bankalar, uluslararası alanda rekabet güçlerini artıracaklar ve yatırımcıları için güven veren bir yapı oluşturacaklardır. İç kontrol sisteminin etkinliğinin sağlanması ile bankalar faaliyetlerini planladıkları gibi gerçekleştirecek ve tüm faaliyetlerini güvenli bir ortamda yürüterek belirledikleri hedeflere daha kısa sürede ulaşabileceklerdir. Yaşanan işletme ve banka yolsuzluklarına bakıldığında suistimallerin etkin bir iç kontrol mekanizmasının oluşturulmamasından kaynaklandığı anlaşılmış; iç kontrol sisteminin etkinliğinin artırılması alanında uluslararası gelişmeler gündeme getirilmiştir. Küreselleşen ekonomik yaşamın gereklerine uygun olarak; işletmelerde her türlü kaynağın etkin kullanılması suretiyle; işletmeye değer kazandırma ve işletme amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunma ihtiyacı, güncel iç kontrol çalışmalarını gerekli kılmıştır. Bu bağlamda bankaların en önemli faaliyetlerinden olan kredilendirme faaliyetlerinin de iç kontrol açısından incelenmesi bankalar için büyük önem arz etmektedir. Bankalar kullandırdıkları kredilerden her ne kadar gelir elde etseler de bu kredilerin geri ödenmeme riski de her zaman mevcuttur. Bu riskten dolayı, kredilerin iç kontrol açısından incelenmesi, kredilerin daha dikkatli kullandırılmasını, kredi verilirken gerek alınan evrakların gerekse yapılan işlemlerin daha kontrollü yapılarak bankaların kredilendirme faaliyetlerinin daha sağlıklı yürütülmesini sağladığından dolayı kritik öneme sahiptir. Çalışmada bankalarda iç kontrol sistemi, bankalarda kredilendirme süreci ve bankalarda kullandırılan kredilerin iç kontrol sistemi açısından değerlendirilmesi konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Successful management of the future is possible with predefined risks. It is necessary to identify the risks that prevent banks from realizing their stated objectives and to develop control mechanisms to prevent these risks. Banks with a good risk management system will increase their competitiveness in the international arena and build a structure that gives them confidence in their investors. By ensuring the effectiveness of the internal control system, banks will be able to carry out their activities as planned and reach their targets in a shorter time by carrying out all their activities in a safe environment. Given the existence of fraudulent operations and bank corruption, it is recognized that the abuse is not caused by an effective internal control mechanism, and international development has been introduced in the field of increasing the effectiveness of the internal control system. In accordance with the requirements of the global economic life, the necessity of contributing to the realization of the objectives of the business and the value of the business by the effective use of all kinds of resources in the enterprises, the necessity of the current internal control studies is required. In this context, it is very important for the banks to examine the lending activities, one of the most important activities of the banks, from the perspective of internal control. There is always a risk that these loans will not be refunded even if the banks earn income from the loans they issue. Due to this risk, the examination of the loans for internal control has a critical precaution because of the more careful use of the loans and the fact that the necessary documents are handled in a more controlled way and the lending activities of the banks are carried out more healthily. In the study, the internal control system in the banks, the lending process in the banks and the evaluation of the loans extended to the banks in terms of the internal control system are examined.