Balkanlar ve Türkiye'de yetkilendirme, göç yönetişimi ve işbirliği: Avrupa Birliği Hukuku perspektifinden göç ve sığınmacıların sorunları
Competence, migration governance and collaboration in the balkans and Turkey: Migration and asylum seekers' issues from the European Union Law perspective
  1. Tez No: 538047
  2. Yazar: ARMANDO ALİU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL OĞURLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Law, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yetkilendirme, Göç Yönetişimi, İşbirliği, AB Hukuku, Sığınmacılar, Competence, Migration Governance, Collaboration, EU Law, Asylum Seekers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 403
Özet
Bu çalışmanın amacı, Balkanlar ve Türkiye'de AB hukuku perspektifinden çok katmanlı düzeylerde kurumların ve ajansların göç yönetişimi bağlamında ne tür yetkiler ile donatıldıkları ve ne ölçüde işbirliği yaptıklarını incelemektir. Çalışmanın önemi, göç ile sığınmacıların sorunlarının Balkanlar ve Türkiye'de yetkili kurumlar ve ajanslar tarafından hangi meşru zeminde ve ne kadar etkili düzeyde uğraşıldığı ve kesin çözüm arandığını ve bu sorunların AB ile Balkanlar ve Türkiye ilişkilerine nasıl etki ettiğini vurgulamasıdır. Çalışmanın hedefi, AB, Balkanlar ve Türkiye arasında nasıl daha etkili bir göç yönetişimi ve işbirliği sağlanabileceği ve çok katmanlı düzeylerde bu üç bölgede yer alan ve göç ile sığınmacılar alanında yetkilendirilmiş olan kurumlar ve ajanslar arasında daha güçlü, istikrarlı ve sürdürülebilir koordinasyon, örgütlenme ve dayanışma yapılabileceğinin uygun yollarını aramaktır. Çalışmanın özgünlüğü şudur ki, bu çalışma AB hukuku perspektifinden yetkilendirme teorisi ve göç yönetişimine odaklanan ilk bilimsel araştırmadır. Ayrıca, bu çalışmada, AB, Balkanlar ve Türkiye arasında ortak bir göç stratejisi ve politikasının, ideal bir göç yönetişiminin ve proaktif planlama ile geleceğe yönelik iyimser senaryoların meşru zeminde daha işlevsel, pratik, çözüm-odaklı, üretken ve inovatif bir boyut kazanabileceği transdisipliner bir yaklaşım dikkate alınarak tartışılmıştır. Çalışmada, pozitivizm ve yapısalcılık araştırma paradigmaları teori-pratik perspektifinden senteze ulaşmak amacıyla dikkate alınmıştır. Bilimsel araştırma metodolojisi bağlamında hem nitel hem de nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemleri kapsamında derinlemesine mülakat tekniği, içerik analizi ve gözlemler yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemleri bağlamında ise anket uygulaması ve istatistiksel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, çalışmada örnek olay yöntemi ve normatif yaklaşım kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine to what extent institutions and agencies in frame of migration governance and multiple levels collaborate and what kind of competences they are conferred from the perspective of the EU law in the Balkans and Turkey. The importance of this study is to emphasise how migration and asylum seekers issues influence the relations amongst the EU, the Balkans and Turkey and on which legitimate grounds and effective levels these issues are tackled and what affordable concrete solutions are sought by authorised institutions and agencies in the Balkans and Turkey. The objective of this study is to seek appropriate ways for creating solidarity and organisation, and powerful, stable and sustainable coordination between institutions and agencies that have been authories in the field of migration and asylum seekers in the EU, the Balkans and Turkey and how to ensure a more effective migration governance and collaboration between the institutions and agencies of these three regions at multiple levels. The originality of this study is that this study is the first scientific investigation which focuses on migration governance and competence theory from EU law perspective. Likewise, in this study, it was argued that a common migration strategy and policy, an ideal migration governance and proactive planning and future oriented optimistic scenarios on legitimate ground between the EU, the Balkans and Turkey can have a more functional, practical, solution-oriented, productive and innovative dimension by taking into account a transdisciplinary approach. In this study, positivism and constructivism research paradigms were taken into consideration from the perspective of theory-practice to attain synthesis. Both qualitative and quantitative research methods were used in frame of scientific research methodology. In-depth interview technique, content analysis and observations were conducted within the scope of qualitative research methods. Questionnaire application and statistical data analysis were conducted in the context of quantitative research methods. Furthermore, case study research method and normative approach were applied in this study.