Geri Dön

Dicle Akarsuyu Havzası'nın hidrolojik etüdü ve planlaması

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 53834
  2. Yazar: NECMETTİN ELMASTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SELÇUK BİRİCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 137

Özet

rv DİCLE AKARSUYU HAVZASI'NIN HİDROLOJİK ETUDU VE PLANLAMASI ÖZET Dicle Akarsuyu Havzası, Güneydoğu Toroslar'm güneyinde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu coğrafi bölgeleri içinde yer alır. Dicle Havzası'nın büyük bir bölümü Tersiyer'den itibaren yükselmiştir. Üst Oligosen' de de dağların yükseltisi artmış, çöküntü sahaları ile yüksek sahalar arasında haşin bir topografya meydana gelmiştir. Pleistosen' de tektonik hareketlerin yeniden faaliyete geçmesi ile havza, Dicle Nehri tarafından drene edilen bir alana dönmüştür. Akım© etki eden yağış miktarları, havzada 400 mm ile 1250 mm arasında değişir. Dicle Havzası'na bir yılda düşen toplam yağış miktarı 33.636 milyar m3'tür. Bunun 21.33 milyar m3'lük bölümü akışa geçmektedir. Yüksek sıcaklıklarla beraber gelen buharlaşma, havzada buları zayiata uğratmaktadır. Yeraltına sızma, beşeri müdahalelerle sulama, içme ve kullanma suyu için harcanan sular da su zayiatım oluşturmaktadır. E.İ.E.İ'den elde edilen akım verilerine göre akarsularda maksimum akım, kar erimelerinin görüldüğü ilkbahar aylarındadır. Yaz aylarında ise şiddetli kuraklığa bağlı olarak akım minimuma düşer. Dicle Nehri ve kollarının büyük bölümünün su kalitesi C2Sı'dir. Yani suların tuzluluğu orta derecede ve sodyum zararı düşüktür. Bu nedenle havzadaki suların sulamada kullanılmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Dicle Nehri ve kolları dar ve derin boğazlardan geçmektedir. Onun için havza, büyük bir hidroelektrik enerjisi potansiyeline sahiptir. GAP çerçevesinde Dicle Havzası'nda yapılan planlama ile 2800 MW'lik güçle yılda 10.000 GWh enerji üretimi sağlanacaktır. Bunun yanında sulama projeleriyle de 600.000 ha arazi sulu tarıma geçecektir.

Özet (Çeviri)

V HYDROLOGICAL SURVEY AND PLANNING OF THE TIGRIS RIVER BASIN ABSTRACT The Tigris River Basin is located in the South of Southeastern Taurus Mountains and in the geographical region of East and Southeast Anatolia. A great portion of this basin elevated after Tertiary. The height of mountains also increased in upper Oligocene, and a sharp topography formed between the depression and high areas. The basin turned into a field drained by the Tigris River with the activity of tectonic movements in Pleistocene. The amount of rainfall that effect the flowrate changes between 400-1250 mm. The annual rainfall in the Dicle Basin is about 33.636 billion m3. 21.33 billion m3 of this amount join the river flow. Evaporation caused by high temperatures results in the water loss in the basin. Percolation into the ground, manual irrigation, drinkable and usable water also contribute to the water loss. The flowrate reaches its maximum, according to the flowrate data obtained from E.İ.E.İ, in the Spring season when snow starts melting. On the other hand, the flowrate is in its minimum level in the summer season due to drought. Water quality of the Tigris River and its tributaries is C2S1. That is, the salinity is moderate and the sodium hazard is very low. Therefore, there is no risk in utilizing the water in the basin for irrigation purposes. The Tigris River and its tributaries flow through narrow and deep mountain passages. So, the basin has a vast potential for hydroelectricity energy. It has been planned that 10.000 GWh of energy shall be produced annually by a 2800 MW power plant to be established in the GAP region. In addition to energy production, 600.000 hectares of land will be put into irrigation.

Benzer Tezler

  1. Dicle nehri kirliliğinin kaynaklar ve kirliliğinin değişimi yönünden matematiksel modellerle belirlenmesi

    The Determination of the Dicle river pollution based on pollution sources and variation of the pollution with mathematical models

    NİZAMETTİN HAMİDİ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Çevre MühendisliğiFırat Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SÜCAATTİN KIRIMHAN

  2. Ölçümü olmayan akarsu havzalarında akım tahminlerinin iyileştirilmesi

    Improvement of streamflow estimation in ungauged basins

    MUSTAFA UTKU YILMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİHRAT ÖNÖZ

  3. Küçük akarsu havzalarında hidroenerji potansiyelinin belirlenmesi için en uygun modelin araştırılması

    Investigation of the optimal method for determining hydropower potential of small stream basins

    İBRAHİM HALİL DEMİREL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    İnşaat MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İBRAHİM YÜKSEL

  4. Savur Çayı Havzası'nın (Mardin-Diyarbakır) fiziki coğrafyası

    Physical geography of The Savur River Basin

    CEM ERGUN DURMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    CoğrafyaAtatürk Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İBRAHİM KOPAR

  5. Dicle havzasındaki akarsularda sediment taşınımının matematiksel modellerle belirlenmesi

    The Determination of sediment transport using mathematical models in rivers of Tigris basin

    NECATİ KAYAALP

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    İnşaat MühendisliğiDicle Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. NİZAMETTİN HAMİDİ