Isparta meşe ormanlarında gal oluşturan cynipini (Hymenoptera) türleri
Cynipini (Hymenoptera) species causing galls in Isparta oak forests
- Tez No: 538397
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cynipini, fauna, meşe, Isparta, Türkiye, Cynipini, fauna, oak, Isparta, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı'nda“Yüksek Lisans Tezi”olarak 2017-2018 yıllarında, Isparta ili meşe ormanlarında gal oluşturan Cynipini türlerinin tespiti amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanında bulunan meşe türlerinin (Quercus cerris, Q. ithaburensis, Q. vulcanica, Q. robur, Q. petraea, Q. trojana, Q. infectoria ve Q. coccifera) gövde, genç sürgün, yaprak, palamut ve çiçek gibi farklı kısımlarındaki gal örnekleri toplanmış ve laboratuvara getirilmiştir. Toplama esnasında bitki organı ve konukçuya ait bilgiler ile toplama tarihi ve lokalite bilgileri kaydedilmiştir. Çalışmada toplam 51 gal arısı türü tespit edilmiş olup bu türlerin 27 tanesinin Isparta, iki türün ise (Andricus miriami ve Cynips israeli) Türkiye faunası için yeni kayıt olduğu belirlenmiştir. En fazla gal arısı türü 24 tür ile Q. infectoria'da, en az ise 1 tür ile Q. coccifera'da bulunmuştur. Diğerleri; 14 tür ile Q. cerris, Q. vulcanica ve Q. pubescens, 12 tür ile Q. ithaburensis, 5 tür ile Q. robur, 4 tür ile Q. trojana, 3 tür ile Q. petraea şeklindedir. Isparta ilinde yapılan bu çalışma ile Cynipidae faunasına iki tür daha eklenmesi, Türkiye'de bu tribustan daha fazla tür olabileceğini göstermektedir. Bu çalışma hem bölge hem de Türkiye faunasına önemli katkılar yapmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was performed from 2017 to 2018 as“Master's Thesis”at Isparta University of Applied Sciences, The Institute for Graduate Education, Department of Forest Engineering on the purpose of distribution, Isparta province was made for the determination of Cynipini species forming gal in oak forests. It was collected gall samples on different parts of oak species (Quercus cerris, Q. ithaburensis, Q. vulcanica, Q. robur, Q. petraea, Q. trojana, Q. infectoria and Q. coccifera) such as trunk, young shoots, leaves, acorns and flowers in the study area and brought to laboratory. During the collection, it was recorded informations on plant part and host species, as well as the collection date and location. In study, it was identified total of 51 gall wasp species and also 27 species from them as new records for Isparta province and two species (Andricus miriami ve Cynips israeli) from them as new records for Turkish fauna. The most number of gal wasps was found in Q. infectoria with 24 species and Q. coccifera with at least 1 species. Others; Q. cerris, Q. vulcanica and Q. pubescens with 12 species, Q. ithaburensis with 12 species, Q. robur with 5 species, Q. trojana with 4 species, Q. petraea with 3 species. Identification of two new species from Cynipidae fauna in this study carried out only in Isparta province showed that it can be more species from this tribus in Turkey. This work has made significant contributions to both the area and the fauna of Turkey.