Divan sahibi kadın şairlerin gazellerindeki sevgilide güzellik unsurları
The divan owner is in the gazels of women poets beauty elements in the lover
  1. Tez No: 538507
  2. Yazar: GÜLÇİN SAHİLLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL ELBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan poetry, women poets, beauty elements, ghazels, poetry, dear
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmada Türk Edebiyatı'nda, dîvân sahibi kadın şairlerin gazellerindeki sevgilide güzellik unsurları incelenecektir. Bu amaçla konuyla ilgili çeşitli kaynaklar irdelenecek ve gerekli araştırmalar yapılacaktır. Güzellik unsurları sevgili objesi üstünden farklı nesnelere benzetilerek aktarıldığından bu nesnelerle unsurlar arasındaki anlam bağları da göz önünde bulundurulacaktır. Çalışmada birincil olarak dîvânı olan kadın şairlerin hayatlarıyla ilgili bilgi verilecektir. Böylece şairlerin Türk Edebiyatı'nda nasıl yol aldıklarıyla ilgili fikir edinilecektir. Bu bilgilendirme şairlerin doğum sırası öncelik alınarak yazılacaktır. Sonrasında fiziksel güzellik unsurları listelenecek ve bir sıra içinde teker teker verilecektir. Her bir güzellik unsurunun benzetildiği varlıklar açıklanacaktır. Unsurlar gazeller üzerinden dizelerle verilecek dizelerde belirtilecek ve dizelerin altlarına unsurların gazelle bağlantısı yorumlama olarak aktarılacaktır. Her bir unsurdan sonra sayısal şekiller hazırlanacaktır. Sonuç olarak ise unsurların kullanımı, kullanım sıklığı ve diğer şairlerin şiirleriyle ilgili bir sonuç yazısı yazılacaktır. Anahtar Sözcükler Dîvân şiiri, kadın şairler, güzellik unsurları, gazeller, şiirde sevgili.
Özet (Çeviri)
In this study, women with beauty dîvân elements beloved of poets in the ghazal will be examined. Similar and different uses in the investigation while the frequency of use of male poets and poetry among the priorities will be done comparison. Various sources on the subject to be examined and it will be done the necessary research. The elements of the beauty are expressed through the object of the beloved to the other objects, and the meaning connects these objects and the elements. As a result, this situation will be taken into consideration. Information will be given about the lives of female poets who are primarily involved in the study. Thus, an idea will be given about how the poets traveled in Turkish Literature. This information will be written with priority given to the birth order of the poets. After that, the physical beauty elements will be listed and given one by one in a row. The assets that each beauty element likens will be explained. The elements will be indicated on the strings that will be given on the gas lines and will be conveyed to the bottom of the strings as commentary on the gas connections of the elements. Numerical charts will be prepared after each element. As a result, the use of the elements, the frequency of use and a poem about the poems of other poets will be written.