Birinci TBMM'de Siirt milletvekilleri ve meclis faaliyetleri
Siirt deputies in the First GHrand National Assembly of Turkey (TBMM) and their activities
- Tez No: 538506
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEKİN İDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Siirt, TBMM, Yasama, Milli Mücadele, Milletvekilleri, Siirt province, Grand National Assembly of Turkey, Legislation, National Struggle, Deputies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu tez çalışmanın konusu, I. Yasama dönemi olan 1920-1923 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Siirt Milletvekillerinin Meclis Faaliyetleridir. Araştırma ile I. Yasama döneminde görev yapmış olan Siirt Milletvekillerinin özgeçmişleri; Meclisteki teklif, takrir, söz alma gibi faaliyetleri ile kendi bölgeleri ve ülke geneline olan katkılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Tez çalışması 1920-1923 yılları arasındaki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Birinci yasama dönemini ihtiva etmektedir. Bu dönemde TBMM'ye Siirt'ten 1'i Son Osmanlı Meclis'i Mebusan'dan, 5'i de 19 Mart 1920 tarihli seçim beyannamesi ile seçilmek üzere 6 milletvekili gönderilmiştir. Bu milletvekilleri içerisinde Mustafa Sabri Bey'in diğer milletvekillerine göre daha aktif olduğu görülmüştür. Birinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Siirt'i temsil eden milletvekilleri Meclis'te çeşitli konular üzerine yaptıkları konuşmalarla, vermiş oldukları kanun teklifleri, yazılı ve sözlü önergelerle fikirlerini ortaya koymuşlardır. Milletvekillerinin içinde bulundukları komisyonlar, katıldıkları heyetler, üzerlerinde bulundurdukları çeşitli üyelikler ve yürüttükleri vazifeler de olmuştur. Ayrıca milletvekillerin Milli Mücadele'nin zafere ulaşabilmesi için her türlü desteği verdikleri görülmüştür. Araştırmanın sonucunda Siirt Milletvekillerinin Türkiye ve Siirt'i ilgilendiren pek çok konuda önerge ve kanun teklifi verdikleri, Meclis tartışmalarına aktif olarak katıldıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is about the assembly activities by the legislators of Siirt at Grand National Assembly of Turkey during. I. Legislative year which is between 1920 and 1923. The research has aimed at bringing out the circulum vitaes of the legislators performing during I. Legislative year; the activities such as the proposals, the motion, doing a speech and the benefits to their region and to the overall country. The thesis includes of I. legislative year of Grand National Assembly of Turkey between 1920 and 1923. In this term, six deputies from Siirt were sent to Grand National Assembly of Turkey, one of which from the Last Ottoman of Chamber of Deputies and 5 of which manifesto of 19 March, 1920. It was regarded that Mustafa Sabri Bey was more active than the other ones. The deputies representing the city of Siirt in I. Legislative year of Grand National Assembly of Turkey put forward their opinions through verbal and written motions, private member's bill they presented, different speeches they had at the assembly. Those deputies participated in the commissions and the committes in addition they had various memberships and missions. Moreover, it was ascertained that the deputies gave all kinds of support to attain an aim of the National Struggle. To conclude with, it was ascertained that the legislators of Siirt gave motions and private member's bill concerning Turkey and the city of Siirt, and that they were so active in the assembly debates.