Sosyal hizmet akademisyenlerinin orduda sosyal hizmete ilişkin görüş ve düşüncelerinin incelenmesi
Examination of social work academicians views and opinions about military social work
  1. Tez No: 538659
  2. Yazar: HAKAN SAKARYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Orduda Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Tarihi, Sosyal Hizmet Eğitimi, Sosyal Hizmet Etiği, Military Social Work, Social Work History, Social Work Education, Social Work Ethics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Bu çalışmada sosyal hizmet akademisyenlerinin orduda sosyal hizmete ilişkin görüş ve düşüncelerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Yükseköğretim Kurumu'na bağlı olarak en az lisans düzeyinde sosyal hizmet eğitimi veren üniversitelerde görev yapan sosyal hizmet akademisyenleri ile tam sayım yöntemiyle yapılandırılmış nicel yöntem araştırmasıdır. Katılımcılar gönüllülük esası ile araştırmaya katılmayı kabul eden 131 kişiden oluşmakta olup veriler araştırmacı tarafından yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Bu kapsamda, katılımcıların sosyo-demografik bilgilerinin yanı sıra orduda sosyal hizmet alanına ilişkin düşüncelerini ölçmeye yönelik sorular sorulmuştur. Araştırmanın verileri 15 Mart - 15 Haziran 2018 tarihleri arasında elde edilmiş olup veri işleme ve çözümleme aşaması SPSS 22.0 aracılığıyla yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların önemli bir bölümünün orduda sosyal hizmet alanına ilişkin bazı etik kaygıları olsa da %93,1 ile büyük çoğunluğu bu alanı önemli olarak nitelendirmiştir. Bununla birlikte, katılımcıların %89,9'unun orduda sosyal hizmet alanına ilişkin kendi bilgi düzeylerini yetersiz ve az yeterli olarak tanımladığı anlaşılmaktadır. Katılımcıların %87,8'i orduda sosyal hizmet alanının sosyal hizmet eğitiminde yer almasına ilişkin olumlu bir tutuma sahiptir. Sonuç: Sosyal hizmet disiplini, insanın iyilik halini geliştirmeyi amaçlar ve bu nedenle insanın olduğu her yerde olmalıdır. Orduda sosyal hizmetin var olması ve gelişmesi için sosyal hizmet akademisyenlerinin harekete geçmesi ve orduda sosyal hizmet alanının sosyal hizmet eğitimi içerisinde yer alması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study to examine the social work academicians views and opinions about military social work. Materials and Methods: This study is a quantitative method research which is structured with full counting method with social work academicians working in universities which provide social work education at least undergraduate level depend on Council on Higher Education. Participants consisted of 131 participants who agreed to participate in the study on a voluntary basis and the data were collected through a survey that was structured by researcher. In this context, in addition to socio-demographic information of participants, questions were asked to measure the opinions of military social work. The data of study was obtained between March 15 - June 15 and the data processing and analysis phase was done by SPSS 22.0. Findings: Although a significant portion of the participants had some ethical concerns regarding the military social work, the majority of those with 93% described this field is important. However, it is understood that 89% of the participants defined their level of knowledge about military social work as inadequate and under-sufficient. 87% of the participants have a positive attitude to military social work play a part of social work education. Result: The discipline of social work aims to improve the well-being of the human being and threfore should be wherever it is. For the existence and development of military social work, it is important that the social work academicians take action and military social work take part of social work education.