Farklı branş öğretmenleri ile beden eğitimi öğretmenlerinin öz yeterlilik algılarının karşılaştırması
Comparison of self-efficacy perceptions of physical education teachers with different branch teachers
  1. Tez No: 538658
  2. Yazar: GAMZE PEKSAYILIR TUZCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ABAKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Beden Eğitimi, Öz Yeterlik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı branş öğretmenleri ile beden eğitimi öğretmenlerinin öz yeterlilik algılarının karşılaştırması olarak belirlenmiştir. Araştırma grubu, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda öğretmenlik yapan 240 (123 kadın, 117 erkek) bireyden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde Köse (2007), tarafından Türk kültürüne uyarlanan öğretmenler ve öğretmen adaylarına uygulanabilen 'Öğretmen Öz Yeterlik Algısı Ölçeği', kullanılmıştır. Ölçeğin tamamı için hesaplanan iç tutarlılık katsayısı .94 iken, alt boyutlar için hesaplanan iç tutarlılık katsayıları sırası ile“Öğrenci Güdülenmesi”boyutu için .82,“Öğretim Stratejileri”boyutu için .86 ve“Sınıf Yönetimi”boyutu için .88'dir. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır. İstatistiksel yöntem olarak İndependent samples t testi ve OneWay ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, beden eğitimi öğretmenlerinin sınıf yönetimi alt boyutunda diğer branş öğretmenlerinde daha olumlu algıya sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca, çalışmada yer alan öğretmenlerin düzenli olarak egzersiz yapan öğretmenlerin öz yeterlik algılarının daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the self-efficacy perception of physical education teachers with different branch teachers. The research group consisted of 240 (123 female, 117 male) teachers teaching in the schools of Adıyaman Provincial Directorate of National Education. Research data obtained by Köse (2007), Teacher Self-Efficacy Perception Scale en, which can be applied to teachers and teacher candidates adapted to Turkish culture, was used. While the internal consistency coefficient calculated for the whole scale was .94, the internal consistency coefficients calculated for the sub-dimensions were .82 for the“Student Motivation”dimension, .86 for the Teaching Strategies 94 dimension and .88 for the Class Management dimension. SPSS 22.0 program was used in the analysis of research data. Statistical methods t test and OneWay ANOVA test were used as statistical methods. As a result of the research, it was determined that physical education teachers have a more positive perception in other sub-teachers of classroom management sub-dimension. In addition, it was concluded that the self-efficacy perceptions of the teachers who exercise regularly were more positive. KeyWords: Teacher, Physical Education, Self-efficacy