Hassas nokta konumlama ile deformasyonların belirlenmesi
Determination of deformations with precise point positioning
  1. Tez No: 538923
  2. Yazar: ŞEYDA GELİŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Bernese, CSRS-PPP, Deformasyon, Magic GNSS-PPP, PPP, Bernese Software, CSRS-PPP, Deformation, Magic GNSS-PPP, PPP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Uydularla konum belirleme sistemleri (GNSS: Global Navigation Satellite Systems) ile hassas nokta konumlama (PPP: Precise Point Positioning) son 10 yılda birçok araştırmacının ilgisini çeken bir yöntemdir. PPP tekniği, tek bir GNSS alıcısı ile uydu ve saat düzeltmelerini kullanarak, mutlak ve yüksek konumlama doğruluğu sağlayan bir teknik olarak geliştirilmiştir. Bu yöntemde, kod ve taşıyıcı faz gözlemleri kullanılarak çift frekanslı tek bir alıcı ile nokta konumlama doğruluğu cm / dm seviyesinde elde edilebilmektedir. Hassas nokta konumlamada en önemli kısıtlayıcı faktör, faz belirsizlikleri için gerekli olan yakınsama süresinin uzun olmasıdır. Günümüzde PPP yönteminin farklı amaçlarla kullanılabilirliği konusunda akademik çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada PPP tekniğinin deformasyon belirlemede kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu kapsamda sanal deformasyon oluşturmaya yarayan bir düzenek üzerinde doğu-batı, kuzey-güney yönleri ve düşey yönde 24 saat süreli statik yöntemle GNSS ölçüleri yapılmıştır. Ölçüler 2, 4, 6, 8, 12 ve 24 saatlik bölümlere ayrılmıştır. Ölçüler Bernese v5.2 Bilimsel GNSS yazılımı, CSRS-PPP ve Magic GNSS-PPP online yazılımları ile değerlendirilmiş, ölçülerden elde edilen deformasyon miktarı ile sanal kaydırma sonucu elde edilen değerler karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonunda, kullanılan bütün yazılımlar için, yatay yöndeki deformasyonların araştırılmasında; 2 saatlik ölçülerle 5 cm ve üzeri, 4 ve 6 saatlik ölçülerle 3 cm ve üzeri, 8 ve 12 saatlik ölçülerle 2 cm ve üzeri, 24 saatlik ölçülerle ise 1 cm ve üzeri değişimlerin deformasyon olarak belirlenebildiği görülmüştür. Düşey yöndeki deformasyonların belirlenmesinde ise; 12 saatlik ölçülerle 3 cm ve üzeri, 24 saatlik ölçülerle ise 2 cm ve üzeri deformasyonlar belirlenebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Global Navigation Satellite Systems (GNSS) Precise Point Positioning (PPP) is a method that attracted notice of many researchers especially over the last 10 years. The Precise Point Positioning technique has been developed as providing absolute and high positioning accuracy, using satellite and clock corrections with a single GNSS receiver. In this method, with a single receiver which has double frequency using code and carrier phase observations point positioning accuracy can be obtained at cm/dm level. The most important problem in precise point positioning is that convercing time required for phase uncertainty is quite long. Nowadays, there are many academic researches about adopting the PPP method for different aims. In this research, it is aimed to investigate possibility of PPP method can be used for whether determination of deformations or not. In this wise, GNSS measurement was made on a mechanism for creating virtual deformation with 24 hour static method on east- west, north- south and vertical directions. Measurements were seperated by 2, 4, 6, 8 , 12 and 24 hours time intervals. Computations evaluated by using Bernese v5.2 scientific GNSS software, CSRS-PPP and Magic GNSS-PPP online softwares. In addition to that, the resulting values that comes from the measurements were compared with the values obtained from the virtual shift results. At the end of the comparison, it was observed that for all the software used, the deformation in the horizontal direction can be determined as deformation with 2 hour measurements is 5 cm and above, with 4 and 6 hour measurements is 3 cm and above, with 8 and 12 hour measurements is 2 cm and above, with 24 hour measurements is 1 cm and above. In the determination of the deformation in the vertical direction is 2 cm and above deformations with 24-hour measurements and 3 cm and above deformations with 12- hour measurements were determined.