Hemiplejik hastalarda sağlam taraf üst ekstremite fonksiyonları'nın bir aylık takipte değerlendirilmesi
Evaluaiton of the upper extremity functions of the healthy side in hemiplegic patients during one month follow-up
- Tez No: 539102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemipleji, Üst Ekstremite, Fonksiyonellik, Ağrı, Kuvvet, Hemiplegia, Upper Extremity, Functionality, Pain, Force
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, 0-12 ay arası hemiplejik hastalarda etkilenen taraf üst ekstemitenin durumuna bağlı olarak, sağlam üst ekstremite de görülen fonksiyonel değişikliklerin anlamlı olup olmadığının incelenmesidir. Çalışmaya sağ tarafı dominant olan, Brunnstrom evrelemesine göre düzeyi Evre 3 ve Evre 4 olan 32 birey katılmıştır. Araştırmadaki bireylerin yaş aralığı 45-80'dir. Araştırma İstanbul ilinde faaliyet gösteren Cadde Tıp Merkezinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, hastaların dermografik özellikleri kaydedilmiştir, üst ekstremite fonksiyonlarını değerlendirmek için DASH (The Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand) anketi kullanılmıştır. Değerlendirme de, kavrama kuvveti el dinamometresi ile üst ekstremite kas kuvveti izometrik dinamometre kullanılarak ölçülmüştür. Eklem hareket açıklığı (ROM) değerlendirmeleri gonyometre kullanılarak yapılmıştır. Ağrı değerlendirmesinde VAS (Visüel Analog Skala) kullanılmıştır. Verilerin analizinde İlişkili Örneklem T-Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bir aylık takip sürecinde omuz bölgesinde ağrı artmıştır, buna bağlı üst ekstremite fonksiyonelliği azalmıştır. Bir aylık süreçte el kavrama kuvveti artmıştır. Araştırma sonucunda bir aylık takip sürecinde omuz fleksiyon kuvveti, omuz ekstansiyon kuvveti, omuz abduksiyon kuvveti, omuz internal rotasyon kuvveti, dirsek fleksiyon kuvveti, dirsek ekstansiyon kuvveti ve bilek ekstansiyon kuvvet değerleri artmıştır. Eksternal rotasyon kuvvetinde anlamlı bir fark saptanmadı. Araştırma sonucunda bir aylık takip sürecinde omuz fleksiyon, omuz internal rotasyon ve omuz eksternal rotasyon eklem hareket açıklığı değerleri azalmıştır, omuz adduksiyon eklem hareket açıklığı değeri artmıştır. İnmeli bir hastanın etkilenmemiş üst ekstremitesi günlük yaşam aktivitelerini sürdürmekte önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada hemiplejik hastaların; etkilenen tarafı kullanamaları veya az kullanmalarına bağlı sağlam taraf üst ekstremitelerindeki kas kuvveti, kavrama kuvveti, ağrı, fonksiyonellik, eklem hareket açıklığı gibi parametrelerde değişiklikler olduğu sonucuna varılmıştır. Bu değişiklikler göz önünde bulundurularak, inmeli hastalarda sağlam tarafında inme sonrası tedavi sürecinde değerlendirilmesini önermekteyiz. Literatürde bu konuda yapılan tatışma sayısı oldukça azdır, inmenin hastaların sağlam tarafları üzere olan etkilerini araştırmak için bizim çalışmamızdan daha büyük örneklem büyüklüğü olan ve daha geçiş kapsamlı değerlendirme testlerine sahip çalışmalar yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether the functional changes seen in the intact upper limb due to the condition of the upper extremity affected in hemiplegic patients between 0-12 months were significant. The study included 32 individuals with Stage 3 and Stage 4 whose right side was dominant and according to Brunnstrom staging. The age range of the individuals in the study is 45-80 years. The research was carried out at the Cadde Medical Center in Istanbul. Dermographic characteristics of the patients were recorded and DASH (The Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand) questionnaire was used to evaluate the upper extremity functions. In the evaluation, grip strength was measured by hand dynamometer and upper extremity muscle strength was measured using isometric dynamometer. Joint motion (ROM) evaluations were performed using a goniometer. VAS (Visual Analogue Scale) was used for pain assessment. Paired Sample T-Test were used to analyze the data. As a result of the study, it was determined that pain was increased in the shoulder region during the one month follow-up period and upper extremity functionality decreased due to this. After one month of follow-up, grip strength, shoulder flexion strength, shoulder extension strength, shoulder abduction for strength ce, shoulder internal rotation strength, elbow flexion strength, elbow extension strength and wrist extension strength values have increased. There was no significant difference in external rotation force. The results of the study showed that shoulder flexion, shoulder internal rotation and shoulder external motion have decreased after a one-month follow-up period but shoulder adduction has increased. Unaffected upper extremity of a stroke patient has an important role in maintaining daily life activities. In this study, on the upper extremities of the solid side of the hemiplegic patients; depending on the use of the affected side or less use on the right side of the muscle strength, grip strength, pain, functionality, such as changes in the range of motion of the joint motion was concluded. Considering these changes, we recommend that patients with stroke should be evaluated on the right side for treatment. In the literature, the number of tastes made on this subject is very low, we recommend to carry out studies with larger sample size and more extensive evaluation tests to investigate the effects of stroke on the intact side of patients.