Sepsis hastalarında gelişen karaciğer işlev bozukluğu ve mortaliteyi etkileyen faktörler
Factors affecting liver function disorder and mortalityin sepsis patients
- Tez No: 539103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH OĞUZ ÖNDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, septic shock, sepsis associated liver dysfunction, ampiric antibiotic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
SEPSİS HASTALARINDA GELİŞEN KARACİĞER İŞLEV BOZUKLUĞU VE MORTALİTEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER AMAÇ: Sepsis ve septik şok hastalarında karaciğer hasarının patofizyolojisini açıklayan çalışmalar olmasına rağmen mortaliteyi artıran nedenler bilinmemektedir. Çalışmamızda yoğun bakımda yatan sepsis tanılı hastalarda karaciğer işlevlerinin bozulmasının prognoza etkisi araştırıldı. Ayrıca hastalarda mortaliteyi etkileyen diğer faktörlerin tespit edilmesi amaçlandı. HASTALAR VE METOD: Çalışmamıza 2013-2018 tarihleri arasında erişkin kalpdamar cerrahisi, dahili ve cerrahi yoğun bakım (YB) ünitelerinde takip edilen 18 yaş üstü hastalar retrospektif olarak alındı. Sepsis ve septik şok tanısında Sepsis-3 kriterleri kullanıldı. Toplam 1733 hasta dosyası tarandı. İmmunsuprese durumda olanlar, primer veya sekonder karaciğer hastalıkları veya karaciğer yaralanması olanlar, intra veya ekstrahepatik kolestazı olan hastalar araştırmamıza alınmadı. Karaciğer işlev bozukluğu olan 32 (Hasta grubu) ve olmayan 61(Kontrol grubu) sepsis tanılı hastanın verileri değerlendirildi. Sepsis karaciğeri tanısında Hepa-SOFA skoru kullanıldı. Sepsis veya septik şok tanıları, hastaların klinik ve laboratuvar sonuçları incelenerek retrospektif olarak doğrulandı. Hastaların enfeksiyon odağı, kronik hastalıkları, yatış süreleri, kültürlerdeki üremeleri, karaciğer dışı organ bozuklukları, laboratuvar verileri ve antibiyotik tedavileri incelemeye dahil edildi. BULGULAR: Grupların yaş, cinsiyet, kronik komorbiditeleri arasında fark tespit edilmedi. Hasta grubunda, kontrol ile karşılaştırıldığında asidoz, laktik asidoz, çoklu bakteri üremesi (persistan bakteriyemi) daha sık görüldü. Laboratuvar verilerinde hemoglobin ve trombosit hasta grubunda daha düşük, prokalsitonin, SOFA skoru daha yüksek bulundu. Pozitif inotrop ilaç kullanımı hasta grubunda daha yüksek bulundu. Sepsis süresi ve YB yatış süresi hasta grubunda fazla bulundu. Laboratuvar verilerinin ROC analizinde, total bilirubin ≥1.6 mg/dl olanlarda %65 duyarlılık ve %92 özgüllük ile sepsiste karaciğer disfonksiyonu geliştirmesinin öngörülebileceği bulundu. INR >1.25 değerinin %74 duyarlılık ve %74 özgüllük ile mortaliteyi öngörmekte yardımcı olduğu bulundu. Lojistik regresyon analizine göre mortaliteyi etkileyen faktörlere bakıldığında vakalarda doğru antibiyotiğin seçilmiş olması [Odds oranı 141 (5,4 – 3698); p=0,003] ve sepsis karaciğeri tanısı olması [96(6,2-1495); p=0,001] mortaliteyi etkileyen bağımsız faktörler olarak öne çıktığı görüldü. SONUÇ: Total bilirubin ve INR düzeylerindeki yükselmenin erken fark edilmesi sepsis karaciğerini erken tespit etmede faydalı olabilir. Septik karaciğer hasarını ve mortaliteyi etkileyen en önemli faktör ampirik antibiyotik seçimlerinin etkeni tedavi etmekte yetersiz kalmasıdır. Mevcut laboratuvar yöntemleri ile erken dönemde sepsise neden olan ajanın tespit edilmesi mümkün olmamaktadır. Mortalitenin azaltılabilmesi için ampirik antibiyotik seçimi protokollerinin gözden geçirilmesi ve sepsise neden olan ajanların daha kısa sürede tespit edebilecek yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Anahtar kelime: Sepsis, Septik Şok, Sepsis nedenli karaciğer disfonksiyonu, ampirik antibiyotik
Özet (Çeviri)
FACTORS AFFECTING LIVER FUNCTION DISORDER AND MORTALITY IN SEPSIS PATIENTS ABSTRACT: Although there are several studies to investigate the pathogenesis of liver damage in sepsis, the factors associated with icreased mortality clear in these patients. In our study, the effect of liver dysfunction on prognosis in sepsis was investigated in patients admited to intensive care unit. In addition, it was aimed to determine other factors affecting mortality in patients. PATIENTS AND METHODS: The patients, who were admitted to adult cardiovascular surgery, general surgery or internal medicine intensive care units between 2013-2018 and who are older than 18 years old were included in the study and data analysed retrospectively. Sepsis-3 definition criteria was used to diagnose sepsis. 1733 patients' case files were screened. Patients with primary or chronic secondary liver diseases or liver injury, or with intra or extrahepatic cholestasis were excluded from the study. Thirty two patients with sepsis related liver disease were inclueded in the study group, and 61 patients with normal liver function were included in control group. Liver-SOFA score was used to diagnose sepsis related liver disease. Diagnoses of sepsis or septic shock were retrospectively confirmed at the time of diagnosis by examining clinical and laboratory results. RESULTS: Age, gender or frequency of chronic comorbidities were similar between groups. Acidosis, lactic acidosis and multiple bacterial growth (persistant bacteriemia) were more common in the study group. In the laboratory data, hemoglobin and platelet counts were significantly lower and procalcitonin and SOFA scores were higher in the study group. The frequency of positive inotropic medication use in the study group was higher. In addition, the duration of sepsis and ICU hospital stay was higher in the patient group. According to the ROC analysis of the laboratory data, the total bilirubin level above 1.6 mg/dl could help to predict sepsis related liver disease with %65 sensitivity and %92 specificity. In addition: INR> 1.25 was found to be helpful in predicting mortality with %74 sensitivity and %74 specificity. According to logistic regression analysis, the correct ampiric antibiotic selection [Odds ratio 141 (5,4 - 3698); p = 0.003] and the diagnosis of sepsis liver [96 (6,2-1495); p = 0,001] were found to stand out as independent factors affecting the mortality. CONCLUSION: Recognition of minor increases in total bilirubin or INR levels may help to early diagnose sepsis associated liver disease. Most important factor related to mortality in these patients is insufficiency of empirically chosen antibiotic in treating the causative agent of the sepsis. Current laboratory culture methods are insufficient for early diagnosis of septicemia agent. In order to decrease the mortality, protocols for empiric antibiotic selection should be re-evaluated in patients with sepsis and methods for rapid diagnosis of bacteremia agent should be develeoped.