Bebek dostu bir hastanede doğan bebeklerin tümüyle anne sütü ile beslenerek taburcu olmasını engelleyen etmenler
Factors that prevent the discharge of newborns with exclusive breastfeeding from a baby friendly hospital
- Tez No: 539116
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVTAP VELİPAŞAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne Sütü, Bebek Dostu Hastane, Emzirme, Baby friendly hospital, Breast milk, Breastfeeding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bebek Dostu bir Hastanede Doğan Bebeklerin Tümüyle Anne Sütü ile Beslenerek Taburcu Olmasını Engelleyen Etmenler Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin uygun büyüme ve gelişme göstermeleri için yaşamın ilk altı ayında tek başına anne sütü, sonrasında tamamlayıcı besinler ile birlikte anne sütünün en az iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesini önermektedir. Emzirmenin korunması, yaygınlaştırılması ve desteklenmesi için, hastanelerin emzirmeyi nasıl destekleyeceğini tanımlayan“Bebek Dostu Hastane Girişimi On Adım Uygulamaları”emzirme oranlarını tüm dünyada arttırmaktadır. Çalışmamızda Bebek Dostu bir hastanede doğan bebeklerin tümüyle anne sütü ile beslenerek taburcu olmasını engelleyen etmenler Akdeniz Üniversitesi Hastanesi 2010, 2013, 2016 yılı doğum kohortlarında araştırıldı. Buna göre 2010 yılında 1514, 2013 yılında 1363, 2016 yılında 1449; toplamda 4326 bebek çalışmaya alındı. Çalışmada yer alan toplam 4326 bebekten, 3196'sı (%73,8) taburcu olurken, sadece anne sütü ile (emzirme, emzirme+sağma, sağma) beslenirken, yaklaşık %22'si anne sütüne ek olarak formula almakta, %1,25 yalnızca formula ile beslenmekteydi. Anne yaşı değerlendirildiğinde, 18-30 yaş arası annelerin bebeklerinin sadece anne sütü ile taburculuk oranları daha yüksek saptandı. Normal yolla doğum yapan kadınların bebeklerinde sadece anne sütü ile taburculuk sıklığının (%79,8), sezaryenle doğum yapan kadınlara kıyasla (%71.5) yüksek olduğu gözlendi. Doğum ağırlığı 2500-4000 gram ve 4000 gramın üzerinde olan bebekler için taburcu olurken emzirme sıklığı belirgin yüksekti (4000 gram; %77). Emzirilmeye 24 saatten sonra başlanan bebeklerle karşılaştırıldığında ilk 30 dakika içerisinde emzirilmeye başlanan bebeklerde sadece anne sütü ile taburculuk 4,04 (%95 GA:1,85-8,82), 31-60 dakika içerisinde emzirenlerde 2,11 (%95 GA:1,54-5,91) kat artmıştır. En az bir kez emzik verilen bebeklerde sadece anne sütü ile taburculuk sıklığının 2,76 kat arttığı gözlenmiştir (%95 GA:1,19-6,39) (p=0,018). Mesai içinde taburcu olan bebekler için sadece anne sütü ile taburculuk sıklığı 2,25 kat daha fazladır (%95 GA:1,82-2,78) (p=0,000). Bu çalışmanın sonuçları önümüzdeki yıllarda hastanemizde Bebek Dostu Hastane programının daha da etkin bir şekilde yürütülmesine dönük uygulama ve eğitim etkinliklerine yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Factors that Prevent the Discharge of Newborns with Exclusive Breastfeeding from a Baby Friendly Hospital For the optimal growth and development of infants, exclusive breastfeeding until 6 months of age and continuation of breastfeeding until ≥2 years of age with the addition of complementary foods at 6 months are recommended by World Health Organization. Implementation of“10 Steps of Baby Friendly Hospital Initiative”that define how breastfeeding should be protected, promoted and supported in hospitals helps to increase breast feeding rates worldwide. In this study, the factors that hinder exclusive breastfeeding of infants from birth until discharge at Akdeniz University Hospital, which is a certified baby friendly hospital, were investigated for the 2010, 2013 and 2016 birth cohorts. The study included a total of 4326 babies of which 1514 were born in the year 2010, 1363 in 2013 and 1449 in 2016. Of the 4326 babies included in the study, 3196 (73,8%) were discharged with exclusive breastfeeding (breastfeeding and/or expressed breastmilk), 22% with breastmilk+formula, and 1,25% with formula. Discharge with exclusive breast feeding was more common in the infants of mothers who were between 18-30 years of age. Gestational age less than 37 weeks was associated with a lower exclusive breastfeeding rate at discharge (65,6%). Babies who were born with vaginal delivery were more commonly discharged with exclusive breastfeeding (79,8%) when compared to those born with caesarean section (71,3%). Exclusive breastfeeding rates were also higher in infants with a birth weight between 2500 and 4000 grams and above 4000 grams (60% in infants with a birth weight 4000 grams). Those who were breastfed in the first 30 minutes after birth were 4.04 times (95% CI:1,85-8,82) and those between 31-60 minutes of life were 2,11 times (95% CI:1,54-5,91) more likely to be exclusively breastfed at discharge compared to infants who were breastfed after the first day of life. Infants who were given a pacifier at least for once were 2.76 times more likely to be exclusively breastfed at discharge compared to those who never used a pacifier (95% CI:1,19-6,39) (p=0,018) Exclusive breastfeeding rate was found to be higher in infants who were discharged during the day time compared to those who were discharged at night or weekend shifts (adjusted ORs 2,25, 95% CI 1,82-2,78). Findings of this study may guide the implementation and training activities of the Baby Friendly Hospital program in the coming years in a more effective way.