Türkiye mimarlık dergilerinde kadın toplumsal kimliğinin inşası
The construction of the social identity of a woman Turkey architecture magazine
- Tez No: 539147
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH UĞUR TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sosyoloji, Architecture, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık yayıncılığı, Mimarlık süreli yayınları, Kadın toplumsal kimliği, Mimarlık mesleği, Mimarlıkta görünürlük, Architecture publishing, Architectural periodicals, Female social identity, Architecture Profession, Visibility in architecture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Söylemlerin eylemlerle örtüşme olasılıklarının çok zayıf ve seyrek olduğu Türkiye düşünme sistemi içinde, kadının toplumsal açıdan nasıl konumlandırıldığı önemli bir meseledir. Bu durumun mimarlık geleneği içinden nasıl okunabileceğinin, somut veriler üzerinden ele alınmasını içeren bu tez aynı zamanda araştırmanın sadece mimarlık pratiği için geçerli bir durum olmadığını, kadın toplumsal kimliğinin algılanma biçiminin bir uzantısı olarak, mimarlık disiplinin de kadın meselesine yaklaşımı netleştirmeyi hedeflemektedir. Kadın toplumsal kimliği probleminin cumhuriyetin kuruluşundan itibaren görünürlük kazandığı ileri süren yaklaşımlar neticesinde, tez kapsamını oluşturacak sürenin cumhuriyetten günümüze kadar olan zaman dilimini kapsaması öngörülmektedir. Birincil kaynakların içerik taramasının analizi üzerinden gerçekleşecek olan tez araştırması, mimarlık disiplini içinden kadına bakışı sorunsallaştırmayı hedeflemektedir. Bu sorunsallaştırma mimarlık disiplinin önemli bir bileşeni olan süreli yayımlar(dergiler) içinde üretilen kaynaklar üzerinden yapılmaktadır. Arkitekt, Yapı ve Arredamento Dergilerinin tüm sayıları tez kapsamında taranmış ve çeşitli alt başlıklar etrafında kadının mimarlıkta görünme durumları analiz edilmiştir. Tezin sonuç bölümünde mimarlık pratiği içinden varılan sonuçlar, diğer alanlarda yapılan çeşitli verilerle desteklenmektedir. Tez bu çerçevede, kadının toplumsal açıdan nasıl konumlandırıldığı meselesini hem mimarlık içinden hem de diğer alanlarda var olan verilerle daha da netleştirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
İn Turkey think that is very weak and sparse systems of the possibility of overlap with the actions of discourse is an important problematic in terms of how women's social positioning. This thesis, which deals with how to read this situation through concrete tradition, is also aimed at clarifying the approach of the discipline of architecture to the issue of women as an extension of the perception of female social identity that research is not only a valid case for architectural practice. It is foreseen that the problem of women's social identity will cover the period of time from the republic to the present day, which will constitute the thesis as a result of the advances in the visibility of the republic from its foundation. The thesis research, which will take place through the analysis of the content scanning of primary sources, aims to problematize the view of women through the discipline of architecture. This problematization is based on the resources produced in the periodicals (magazines), an important component of the discipline of architecture. All numbers of Arkitekt, Yapı and Arredamento Magazines were scanned under the thesis and the appearance of women in architecture around various sub-titles was analyzed. In the conclusion section of the thesis, the conclusions drawn from architectural practice are supported by the various contributions made in other practices. In this framework, the thesis aims to clarify the question of how women are positioned in terms of society, both within architecture and elsewhere.