Masaya bağlanabilir ve ayarlanabilir retraktör sisteminin tirodektomi sonrası ağrı üzerine etkisi
The effect of table-attachable and adjustable retractor system on pain after thyroidectomy
- Tez No: 539187
- Danışmanlar: PROF. DR. AKİF CİNEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, Ekartör, Postoperatif Ağrı, Self-Retaining, Thyroidectomy, Retractor, Postoperative Pain, Self-Retaining
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Tiroidektomi operasyonu konvansiyonel açık cerrahi, endoskopik veya robotik yöntemle yapılabilmektedir. Daha olumlu kozmetik sonuçlar ve postoperatif hasta konforu açısından endoskopik veya robotik cerrahi uygulanmakla beraber konvansiyonel açık cerrahi günümüzde en çok tercih edilen yöntemdir. Klasik olarak Kocher insizyonu ile yapılan operasyonda cerrahi alanın küçük olması ve tiroid bezinin hayati damarsal ve nöronal yapılara yakın komşuluğu nedeniyle yeterli görüş açısı için cerrahi alanı açma (retraksiyon) önem arzetmektedir. Retraksiyon için standart bir ekartör tipi bulunmamakla beraber, ilave bir kişinin ekartasyonunu gerektiren retraktörler veya stabil retraksiyon sağlayan self-retaining şeklindeki çeşitli ekartörler ile operasyon gerçekleştirilebilmektedir. Bu çalışmada tiroidektomi uygulanan hastalarda self-retaining şeklindeki ekartörün klinik sonuçlar üzerine olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç- Yöntem: Karadeniz Teknik Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümü'nde Mayıs 2016- Şubat 2018 tarihleri arasında tirodektomi uygulanan hastalar retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Cerrahlar arası teknik ve uygulama farklılıklarını azaltmak için sadece iki cerrah tarafından yapılan tiroidektomi vakaları değerlendirildi. Hastalar self-retaining retraktörün kullanılmadığı konvansiyonel yöntem grubu ve masaya bağlanabilir/ayarlanabilir self-retaining ekartörün kullanıldığı grup olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu çalışmada self-retaining ekartör olarak Prof. Dr. Akif CİNEL tarafından tasarlanıp geliştirilen ekartör kullanıldı. İki grup için de preoperatif, intraoperatif ve postoperatif veriler toplandı. Bulgular: Postoperatif ağrı değerlendirmesinde 4., 12., 24. ve 48. saatte sorgulanan ağrı skorları için iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. İlave analjezi gereksinimi konvansiyonel grupta 29 hastada (%27,6), çalışma grubunda 17 hastada (%15,9) gerekli olmuş olup, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p:0,038). Sonuç: Ameliyat sırasında ilave bir kişi gerektirmeyen, masaya bağlanabilir ve ayarlanabilir ekartör kullanımı operasyon süresi, intraoperatif kanama miktarı ve postoperatif komplikasyonlar açısından konvansiyonel yöntem ile benzer sonuçlar sağlamaktadır. Ayrıca postoperatif hasta konforu için önemli bir faktör olan ağrı açısından daha az ilave analjezi gerekliliği sağlar. Masaya bağlanabilir ve ayarlanabilir ekartör açık tiroidektomi ameliyatlarında güvenilir ve etkili bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroidectomy can be performed by conventional open surgery, endoscopic or robotic methods. Although endoscopic or robotic surgery may be performed for more favorable cosmetic outcomes and improved postoperative patient satisfaction, conventional open surgery is still the most preferred method. In an operation performed via Kocher incision, the adequate retraction of surgical field to have acceptable angle of view, is the key because of the small size of the field and close proximity to the vital vascular and neuronal structures of the thyroid gland. Although there is no standard tool for the retraction of surgical field, the operation can be performed with various retractors such as a retractor requiring an additional person or self-retaining retractors which may provide stable retraction without additional person. In this study, we aimed to evaluate the outcomes of the self-retaining retractor on clinical outcomes in patients undergoing thyroidectomy. Material-Method: The patients who underwent thyroidectomy between May 2016 and February 2018 in the Department of General Surgery, Karadeniz Technical University, were included in the study retrospectively. In order to reduce the bias resulting from the technical and practical differences among surgeons, thyroidectomy performed by only two surgeons were evaluated. Patients were divided into two groups as conventional method group which the self-retaining retractor was not used versus the group which is table-attachable/adjustable self-retaining retractor developed by Professor Akif CİNEL, MD was used. Preoperative, intraoperative and postoperative data were collected for both groups. Findings: There were no statistically significant differences between the two groups for the pain scores that were measured at the 4th, 12th, 24th and 48th hour postoperatively. Additional analgesia was required in 29 patients (27.6%) for the conventional group and in 17 patients (15.9%) for the self-retaining retractor group and there was a statistically significant difference between the two groups (p:0.038). Conclusion: Table-attachable/adjustable self-retaining retractor which does not require an additional person during surgery, provides similar results in terms of operation time, amount of intraoperative bleeding and postoperative complications as compared to conventional method. It also provides less additional analgesia requirement for pain which is an important factor for postoperative patient satisfaction. Table-attachable/adjustable self-retaining retractor can be used as a safe and effective tool during open thyroidectomy.