Kronik ürtikerli hastalarda klinik ve sosyodemografik özelliklerin değerlendirilmesi
Clinical and sociodemographic characteristics of patients with chronic urticaria
  1. Tez No: 539186
  2. Yazar: ÖZLEM İPEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ AKSU ARICA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ürtiker, tiroidit, hipersensitivite, enfeksiyon, depresyon, anksiyete, Urticaria, thyroiditis, hypersensitivity, infection, depression, anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Çalışmamızda kronik ürtiker tanılı hastalarda klinik ve sosyodemografik özelliklerin belirlenmesi ve bu özellikler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2016-Haziran 2017 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğine başvuran 80 kronik ürtiker hastası çalışmamıza dahil edilmiştir. Hastaların klinik ve sosyodemografik özellikleri incelendi. Bütün hastalarda ürtiker aktivite skoru (UAS7) değerlendirildi. Eşlik eden emosyonel faktörler Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI) üzerinden değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza katılan 80 hastanın 49'u (%61,3) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 33,64±12,04 yıl, ortalama hastalık süresi 20,94 ±25,04 ay olarak bulundu. Hastaların %77,5'inde kronik spontan ürtiker, %13,75'inde semptomatik dermografizm, %2,5'inde soğuk ürtikeri, %1,25'inde sıcak ürtikeri, %1,25'inde kolinerjik ürtiker, %2,5'inde geç basınç ürtikeri, %1,25'inde semptomatik dermografizm ve solar ürtiker birlikteliği saptandı. Hastaların %46,3'ünde ürtikeryal döküntülere anjioödem eşlik etmekteydi. Etiyolojiye yönelik yapılan değerlendirmede hastaların %16,3'ünde ilaçlar, %5'inde enfeksiyonlar tetikleyici faktör olarak saptandı. Hastaların %26,3'ünde çeşitli gıdalarla ürtikeryal semptomların alevlendiği tespit edildi. 12 hastada (%15) anti-TPO pozitifliği, 8 hastada (%10) anti-TG pozitifliği saptandı. Anti-TG pozitifliği kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksekti (p=0,020). Hastaların %36,3'ünde Immunglobulin E değeri 100 IU/mL'nin üzerinde bulundu. Dermografizm sıklığı %26,3 olarak saptandı. Kişisel atopi oranı %20, ailesel atopi oranı %28,7 olarak bulundu. UAS7 ortalaması 19.15±12.6 olarak saptandı. Hastalık süresi beş yılın üzerinde olan hastalarda ve anti-TPO yüksekliği olan hastalarda hastalık şiddeti daha yüksek saptandı (sırasıyla p=0,028, p=0,030). Hastalarımızın BDÖ puan ortalaması 10,92±8,46, Durumluk Kaygı Ölçeği (SAI) puan ortalaması 42,31 ± 5,75, Sürekli Kaygı Ölçeği (TAI) puan ortalaması 47,76±6,15 olarak bulundu. Kadın ve erkek iii hastalar arasında anksiyete ve depresyon şiddeti benzer bulundu. Anjioödemi olan hastalarda depresyon şiddeti daha yüksek saptandı (p=0,033). Sonuçlar: Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak en sık kronik spontan ürtiker görüldü. Tetikleyici faktörler olarak en sık ilaçlar ve enfeksiyonlar saptandı. Çalışmamız verileri içerisinde ürtiker şiddetini belirlemede en önemli unsur otoimmün tiroidit ve hastalık süresi olarak değerlendirildi. Kronik ürtiker tanılı hastalarda otoimmün tiroidit varlığının değerlendirilmesi, hem etyolojinin belirlenmesinde hem de ürtiker şiddetinin öngörülmesinde faydalı bir unsur olarak kabul edilebilir. Kronik ürtikerdeki depresyon ve anksiyeteyi değerlendirmek için daha geniş hasta sayılı ve kontrol grubu olan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Clinical and Sociodemographic Characteristics of Patients with Chronic Urticaria Objective: The aim of this study was to determine the clinical and sociodemographic characteristics of patients with chronic urticaria and to evaluate the relationships between these features. Materials and Methods: 80 chronic urticaria patients who visited Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Department of Skin and Venereal Diseases outpatient clinic between May 2016 and June 2017 were included in our study. Clinical and sociodemographic characteristics of the patients were examined. The urticaria activity score (UAS7) was evaluated in all patients. Concomitant emotional factors were evaluated using the Beck Depression Inventory (BDI) and State and Trait Anxiety Inventory (STAI). Results: Forty-nine patiens (61.3%) were female. The mean age of the patients was 33.64 ± 12.04 and the mean duration of disease was 20.94 ± 25.04 months. We have found chronic spontaneous urticaria in 77.5% of the patients, symptomatic dermographism in 13.75%, cold urticaria in 2.5%, warm urticaria in 1.25%, cholinergic urticaria in 1.25%, late pressure urticaria in 2.5%, combination of symptomatic dermographism and solar urticaria in 1.25%. In 46.3% of the patients, angioedema was accompanied by urticarial rashes. In the evaluation made for etiology, drugs and infections were found as the triggering factors, in %16,3 and %5 of the patients respectively. In 26.3% of the patients, urticarial symptoms were flared with various foods. 12 patients were Anti-TP positive (15%) and 8 patiens were anti-TG positive (10%). Anti-TG positivity was statistically significantly higher in women (p = 0.020). Immunoglobulin E value was over 100 IU / mL in 36.3% of the patients. Dermographism frequency was determined as 26.3%. The rate of personal atopy was 20% and the rate of familial atopy was 28.7%. The mean UAS7 was 19.15 ± 12.6. The disease severity was higher in patients with a disease duration of more than five years and in patients with a high anti-TPO level (p = 0.028, p = 0.030, respectively). The mean BDI score of our patients was 10.92 ± 8.46, the mean State Anxiety Inventory (SAI) score was 42.31 ± 5.75 and the mean Trait Anxiety nventory (TAI) was 47.76 ± 6.15. The severity of anxiety and depression was similar between male and female patients. Depression severity was higher in patients with angioedema (p = 0.033). Conclusion: In our study, among all chronic urticaria types, most common was chronic spontaneous urticaria in accordance with the literature. Drugs and infections were the most common triggering factors. The most important factor in determining the severity of urticaria was evaluated as autoimmune thyroiditis and disease duration. Evaluation of the presence of autoimmune thyroiditis in patients with chronic urticaria may be considered as a useful factor in both etiology and prediction of the severity of urticaria. In order to assess depression and anxiety in chronic urticaria, there is a need for studies involving more patients and a control group.