Tibial tüberkül osteotomisinde üç farklı tespit yönteminin biyomekanik olarak karşılaştırılması
Biomechanically comparison of three fixation methods after tibial tubercle osteotomy
- Tez No: 539222
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TUNCAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tibial tüberkül osteotomisi, kanüllü vida, kablo, serklaj, tibial tubercle osteotomy, canulated screw, kablo, cerclage wire
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada dana tibialarında tibial tüberkül osteotomisi sonrası kanüllü vida, serklaj ve sirküler kablo ile tespit yöntemlerinin biyomekanik olarak kıyaslanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışma amacı ile 24 adet dana dizi kullanıldı. Alınan örnekler kemik mineral yoğunluğu(BMD) ölçümü sonrası homojen eşit sayıda üç gruba bölündü. Ardından tüm örneklere standart düz tibial tüberkül osteotomisi yapıldı. Tespit amacı ile grup 1 de iki adet 6,5 mm'lik kanüllü vida, grup 2 de üç adet kablo (cable), ve grup 3 te ise üç adet serklaj teli kullanıldı. Örnekler patellar tendon ile osteotomi hattı arasındaki açı 0 derece olacak şekilde test cihazına yerleştirildi ve dinamik siklik yüklenme sonrası statik yüklenme ile failure gerçekleştirildi. Sonuçlar: Üç grupta da siklik yüklenme boyunca failure görülmemiştir. Statik yüklenme sonuçlarına göre kanüllü vida ile tespitin anlamlı derecede daha stabil fiksasyon sağladığı görülmüştür. Tartışma: Tibial tüberkül osteotomisi sonrası tespit yetersizliğine bağlı komplikasyonlardan kaçınılması amacı ile biz tespitte öncelikli olarak kanüllü vidanın kullanılmasını uygun olmayan vakalarda ise kablo (cable) ile tespiti öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to biomechanically compare cannulated screw, cerclage and circular cable fixation methods after tibial tubercle osteotomy in calf tibia. Materials and Methods: For the purpose of study, 24 pieces of calf were used. The samples were divided into three groups of equal number of homogeneous bone mineral density (BMD). A standard plain tibial tubercle osteotomy was then performed on all specimens. Two 6,5 mm cannulated screws were used in group 1, three cables in group 2 and three cerclages in group 3. Samples were placed on the tester with an angle of 0 degrees between the patellar tendon and osteotomy line, and failure occurred with static loading after dynamic cyclic loading. Results: There was no failure occurred in the cyclic loading period in all three groups. According to the result of static loading, it was seen that fixation with cannulated screw provided more stable fixation at significant level. Conclusions: In order to avoid complications due to insufficient fixation after tibial tubercle osteotomy, we recommend to fix with tespitte cable (cable) if it is not suitable to use cannulated screw.