2030 yılında Türkiye'de yeşil enerji kullanım oranlarının tahmin edilmesi
Forecasting of Turkey's green energy consumption by 2030
  1. Tez No: 539256
  2. Yazar: BURCU GÖKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sistem dinamiği, enerji talep tahmini, enerji üretimi, System dynamics, energy demand forecasting, energy production
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Enerji talebindeki hızlı artış ile birlikte enerji talebinin planlanması, mevcut enerji kaynaklarının etkili kullanımı ve enerji güvenliğinin sağlanması ülkeler için hayati önem taşıyan konular arasındadır. Ekonomik kalkınmanın bir ölçüsü olan enerji tüketimi için gelecekteki eğilimlerin doğru şekilde tahmin edilmesinde çeşitli tahmin yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan sistem dinamiği yaklaşımında sistemin dinamik davranışı dikkate alınmakta ve değişkenler arasındaki ilişkiler sistemin gelecekteki durumunu belirlemektedir. Enerji sistemi ekonomi, nüfus, çevre ve teknolojiyle yakından ilişkili karmaşık bir sistemdir. Bu çalışmada, enerji talebini ve yenilenebilir enerji üretimini etkileyen temel faktörler analiz edilerek arz ve talebin sistem dinamiği yaklaşımıyla modellenmesi amaçlanmıştır. İlk olarak enerji talep tahmini ile ilgili önceki çalışmaların kapsamlı bir incelemesi yapılmıştır. Daha sonra enerji, enerji kaynakları ve Türkiye'de enerji kullanımı ile sistem kavramı ve sistem dinamiği yaklaşımı açıklanmıştır. Son olarak 2030 yılına kadar Türkiye'nin enerji talebi ile yenilenemeyen ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimleri olası senaryolar altında sistem dinamiği yaklaşımı kullanılarak tahmin edilmiştir. Modelleme aşamasında nedensel döngü diyagramı ve akış diyagramları oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Along with the rapid increase in energy demand, energy demand planning, effective utilization of existing energy resources and ensuring energy security are vital for countries. Various methods are used in forecasting future trends for energy consumption, a measure of economic development. One of these methods, the system dynamics approach, takes into account the dynamic behavior of the system and the relationship between the variables determine the future state of the system. Energy system, which is highly complicated system, is closely related to economy, population, environment and technology. In this study, it was aimed to analyze the main factors influencing the energy demand and renewable energy production, and model the energy supply and demand using system dynamics approach. First, a comprehensive review of previous energy demand forecasting studies are given. Then focused on energy, energy sources and energy situation in Turkey, and the system concept and system dynamics approach are explained. Finally, Turkey's energy demand, energy production from renewable and non-renewable resources until 2030 were forecasted under possible scenarios using system dynamics approach. In the modeling phase, causal loop diagram and flow diagrams were established.