Elektif laparaskopik kolesistektomi cerrahisinde postoperatif analjezi için uygulanan yöntemlerin analjezi etkinliğinin analjezi nosisepsiyon indeks (ANI) monitorizasyonu ile değerlendirilmesi
The evaluation of analgesia effectiveness of methods applied for postoperative analgesia in elective laparoscopic cholecystectomy surgery
  1. Tez No: 539490
  2. Yazar: AHMET SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif, laparaskopik kolesistektomi, analjezi nosisepsiyon indeks, transversus abdominis plane, parasetamol, tramadol, Postoperative, laparoscopic cholecystectomy, analgesia nociception index, transversus abdominis plane, tramadol, paracetamol
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda, laparaskopik kolesistektomi yapılan postoperatif hastalarda analjezi nosisepsiyon indeks (ANI) monitörizasyonu ile NRS ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. METOD: Çalışmamıza laparoskopik kolesistektomi yapılan, çalışma kriterlerine uygun preoperatif bilgilendirilmiş ve onamı alınmış 18-65 yaş aralığında ASA I-II hastalar alındı. Çalışmaya dahil edilen 59 hasta derlenme ünitesinde 15. ve 30. dakikalarda yapılan ANI ve NRS değerlendirmelerinden sonra postoperatif analjezi amacıyla intraoperatif dönemde uygulanan yöntemlere göre Grup 1 (n=31, parasetamol + tramadol) ve Grup 2 (n=28, bilateral TAP blok) olarak iki gruba ayrıldı. 15. dakikada NRS ≥4 olan hastalara 1 µcg/kg fentanil IV kurtarma analjezisi uygulandı. Veriler IBM SPSS Statistics 23 programı kullanılarak incelendi. BULGULAR Çalışmamızdaki 59 hastanın yaş ortalaması 46,49±11,77 idi. Hastaların 42'si (%71,2) kadın, 17'si (%28,8) erkekti. Grup 1'de 31, Grup 2'de 28 hasta mevcuttu. 15. dakikada Grup 1'deki 31 hastanın 14'üne (%45,2), Grup 2'deki 28 hastanın 18'ine (%64,3) kurtarma analjezisi uygulanmıştı. ANI ve NRS değerleri 15. dakikada sırasıyla 65,24±15,72 ve 3,64±1,82, 30. dakikada 66,76±14,98 ve 2,61±1,41 idi. Gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. NRS ve ANI değerleri arasında da korelasyon bulunamadı. SONUÇ: Laparaskopik kolesistektomi sonrası ANI ve NRS değerleri arasında ilişkinin gösterilemediği çalışmamızın sonuçları göz önüne alındığında ANI monitörizasyonunun postoperatif erken dönemde kullanımıyla ilgili daha fazla çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
AİM: In our study, we aimed to evaluate the relationship between numeric rating scale (NRS) and analgesia nociception index (ANI) in patients who underwent laparoscopic cholecystectomy. METHOD: In our study, patients ASA I-II and between 18-65 years of age, who had been informed about the study preoperatively were included in the study. After ANI and NRS evaluations at 15th and 30th minutes in the recovery unit, 59 patients were grouped according to the methods used in the intraoperative period for postoperative analgesia, Group 1 (n = 31, paracetamol + tramadol) and Group 2 (n = 28, bilateral TAP block). In patients with NRS ≥4 at 15th minute, 1 µcg/kg fentanyl IV rescue analgesia was performed. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 23 program. RESULTS: The mean age of the 59 patients in our study was 46.49 ± 11.77. 42 (71.2%) were female and 17 (28.8%) were male. There were 31 patients in Group 1 and 28 patients in Group 2. Fourteen patients (45.2%) of 31 patients in Group 1 and 18 (64.3%) of 28 patients in Group 2 underwent rescue analgesia at 15th minute. The ANI and NRS values were 65,24 ± 15,72 and 3,64 ± 1,82 in the 15th minute, 66,76 ± 14,98 and 2,61 ± 1,41 in the 30th minute, respectively. There was no statistically significant differance between groups. No correlation was found between NRS and ANI values. CONCLUSİON: Considering the results of our study in which the relationship between ANI and NRS values after laparoscopic cholecystectomy could not be demonstrated, we think that more studies regarding usage of ANI monitoring in the early postoperative period are needed.