Deneysel tıkanma sarılığı modelinde Hypericum perforatum'un (Sarı kantaron sıvı ekstraktı) bakteriyel translokasyon ve karaciğer hasarı üzerine olan etkileri
The effects of Hypericum perforatum (St John's wort liquid extract) on bacterial translocation and liver injury in experimental obstructive jaundice model
- Tez No: 539724
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BARUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sarı kantaron, hiperikum perforatum, tıkanma sarılığı, karaciğer hasarı, TNF-α, IL-6, IL-8, St. John's wort, Hypericum perforatum, obstructive jaundice, liver injury, tumor necrosis factor alpha, interleukin-6, interleukin-8
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Tıkanma sarılığı tedavilerdeki gelişmelere rağmen kontrol altına alınamayan inflamatuvar süreç ve bakteriyemi nedeniyle ciddi morbidite ve mortalite nedenidir. Hypericum perforatum'un (sarı Kantaron) antiviral, antibakteriyel, antiinflamatuar ve hepatoprotektif etkilerinin olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada ratlarda deneysel olarak oluşturulmuş tıkanma sarılığı modelinde sarı kantaronun; sitokin cevabı, bakteriyel translokasyon ve karaciğer hasarı üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal metod: Çalışmada ortalama ağırlıkları 350-400 gram olan, 37 adet erkek Wistar-Albino cinsi rat rastgele üç gruba ayrıldı. Laparotomi kontrol grubu (n=9), tıkanma sarılığı (TS) grubu (n=11) ve tıkanma sarılığı+sarı kantaron (SK) tedavi grubu (n=13). Tedavi grubuna yedi gün süreyle 200 mg/kg sarı kantaron sıvı ekstraktı gavaj olarak verildi. Postoperatif sekizinci gün alınan örneklerden; kan TNF-α, IL-6, IL-8 değerleri, kan kültürü, karaciğer, dalak, mezenter lenf nodu (MLN) doku kültürleri ve karaciğer histopatolojisi çalışıldı. Bulgular: TS grubunda kan, MLN, karaciğer ve dalak doku kültürlerinde sırasıyla; %100, %81,8, %90,9 , %81,8 oranında üreme saptandı ve kontrol grubuna göre ileri derecede anlamlı (p0,05). Histopatolojik incelemede TS grubunda karaciğer hasarının kontrol grubuna göre anlamlı derecede arttığı görüldü (p0,05). Sonuç: Deneysel tıkanma sarılığı modelinde bakteriyel translokasyon gelişmekte ve karaciğer hasarı oluşmaktadır. Sarı kantaron bakteriyel translokasyonu azaltmakta ve karaciğerde nekroz, inflamasyon, duktal proliferasyon ve PMNL infiltrasyon bulgularını gerileterek akut dönem karaciğer hasarını azaltmaktadır. İnflamatuvar sitokinlerden; TNF-α, IL-6, IL-8 ve karaciğer fibrozis düzeyleri üzerine etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Obstructive jaundice is a serious cause of morbidity and mortality due to the inflammatory process and bacteremia which cannot be controlled despite the improvements in the treatment. It has been shown that Hypericum perforatum (St John's wort) has antiviral, antibacterial, antiinflammatory and hepatoprotective effects. The aim of this study is to investigate the effects of St John's wort on cytokine response, bacterial translocation and liver injury in experimental obstructive jaundice model in rats. Materials and methods: Thirty-seven male Wistar-Albino rats with an average weight of 350-400 grams were randomly divided into 3 groups. Laparotomy control group (n=9), obstructive jaundice group (TS, n=11) and obstructive jaundice + St John's wort treatment group (SK, n=13). St. John's wort liquid extract was given in 200 mg/kg dose as gavage to the treatment group for 7 days. On the 8th postoperative day; TNF-α, IL-6, IL-8 levels were studied in the blood. Liver, spleen, mesenteric lymph node (MLN), blood cultures were examined. Liver histopathology was studied for liver injury. Results: Bacterial translocation rates of blood, MLN, liver and spleen tissues were found as 100%, 81,8%, 90,9%, 81,8% respectively in the TS group. It was significantly higher than the control group (p0,05). In histopathological examination; liver damage was significantly higher in the TS group compared to the control group (p 0,05). Coclusion: Bacterial translocation and liver damage occur in experimental obstructive jaundice model. In this study; it was shown that St John's wort reduces bacterial translocation and decreases liver injury by lowering necrosis, inflammation, ductal proliferation and PMNL infiltration. It was also found that St John's wort has no effect on inflammatory cytokines and liver fibrosis.