Romatoid artrit ilişkili kuru gözde neopterinin rolü
The role of neopterin in DRY eye related with rheumatoid arthritis (RA)
  1. Tez No: 540048
  2. Yazar: MUZAFFER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM EVREN KEMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: DAS-28, Kuru göz, Romatoid Artrit, Neopterin, DAS-28, Dry Eye, Neopterin, Rheumatoid Arthritis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Romatoid Artrit ilişkili Kuru Gözde Neopterinin Rolü Amaç: Neopterinin inflamasyon ilişkili durumlarda yükseldiği gösterilmiştir. Bu çalışmada , inflamatuvar hastalık olan RA'in aktivitesinin izleminde ve RA ilişkili non Sjögren KGS'da neopterinin rolünün gösterilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Ocak-Mart 2019 arasında kliniğimize başvuran, RA(+) ,SS (Sjögren Sendromu) (-) 27-78 yaş arası 57 hasta ile 25-74 yaş arası 30 sağlıklı katılımcı çalışmaya alındı. Kuru göz testleri (OSDI, Schirmer 1, GKZ) uygulandı. 100 µl gözyaşı, 4 ml kan örneği alındı. ESH ve CRP ile DAS-28 değerleri hesaplandı. Neopterin düzeyi ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Serum ve gözyaşı neopterin düzeyi arasında RA tanılı grup ile kontroller arasında anlamlı fark saptandı. RA tanılı grupta KGS(+) olanlar ile KGS(-) olanlar arasında serum ve gözyaşı neopterin düzeyi açısından fark saptanmadı. RA tanılı KGS(+) ve KGS(-) olan gruplar arasında serum ve gözyaşı neopterin düzeyleri ile RA takip parametreleri arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: RA varlığında serum ve gözyaşı neopterin düzeyleri artmaktadır. Ancak kuru göz varlığı ile bir ilişkisi bulunamamıştır. Bu nedenle RA de non Sjogren kuru göz patogenezinde sistemik immun mekanizmadan ayrı bir patogenezin etkin olduğu ve neopterinin hastalık aktivitesi ve kuru göz varlığı değerlendirmesi için yetersiz kalabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Role of Neopterin in Dry Eye Related with Rheumatoid Arthritis (RA) Purpose: Neopterin is known to increase in conditions related with inflammation. Aim of this study is to demonstrate role of neopterin in evaluation of activity of RA , RA related non Sjogren dry eye. Material and Method: Non Sjogren RA patients , ages between 27 - 78 and healthy controls ages between 25 – 74 that admitted to our clinic between January March 2019 were included in this study. Dry eye tests ( OSDI,Schirmer-1,BUT) were applied to all participants .Also 100 microlitres of tear and 4 ml of blood samples were collected. DAS -28 calculated with ESR and CRP. Neopterin levels were measured with ELISA. Results: Tear and serum neopterin levels were shown statistically significant difference between patients with RA and control group. There was found no difference in serum and tear neopterin levels between the RA patients with dry eye and without dry eye. Relationship between serum and tear neopterin levels and RA follow-up parameters among patients with dry eye and without dry eye was not found statistically significant. Conclusion: Although there is an increase in levels of serum and tear neopterin in patients with RA, relationship between increased level of neopterin and presence of dry eye is not significant. These results suggest that there may be a different immune mechanisms in RA-related non Sjogren dry eye and in systemic form of RA and neopterin may be a lacking biomarker in assessment of dry eye.