Okul sporlarına katılan ortaöğretim öğrencilerinin imgeleme becerileri kullanımı ile sportif güven düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relationship between secondary school students' using imaging skills and their sportive confidence level
- Tez No: 540142
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sportive imaging, Sportive self-confidence, School sports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Giriş ve Amaç: : Sporcunun performansını geliştirilmede, sportif imgeleme ve sportif kendine güven gibi zihinsel süreçler etkili uygulamalar olarak kabul edilmektedir. Bu becerilerin, erken yaşta kazanılması önem arz etmektedir. Okullarda sportif faaliyetler, okul sporları vasıtasıyla erken yaşta başlamaktadır. Bu sebeple okul sporlarında öğrencilerin imgeleme becerileri ve sportif kendine güven düzeyine etkisinin araştırılması düşünülmüştür. Bu çalışmada, okul sporlarına katılan ortaöğretim öğrencilerinin imgeleme becerisinden yararlanma ve sportif imgeleme düzeyleri ile sportif güven arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya Erzincan ilinde ortaöğretim seviyesinde eğitim gören, 16-17 yaş ortalamaya sahip, farklı spor branşlarında okul sporları yapan 484 erkek ve 226 kız olmak üzere toplam 710 öğrenci katılmıştır. Çalışmada Sporda İmgeleme Envanteri ve Sportif Sürekli Kendine Güven Envanteri ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Sonuçlar SPSS istatistik paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Anahtar Kelimler: Sportif İmgeleme, Sportif Kendine Güven, Okul Sporları
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Cognitive processes like sportive imaging and sportive self confidence have been accepted to be effective implementations in developing sporter's performance. The acqusition of these abilities at an early age is important. In schools sportive activities is started during early ages via school sports. That's why, it is thought to be investigated the effect of student's imaging skills and sportive confidence level to school sports. In this study it has been aimed to determine the relationship student's, who participate in school sports, utilization of imaging skills and sportive confidence level and sportive imaging. Material and Method: A total of 710 students(16-17 years old in average, 484 boys and 226 girls) who are students in Erzincan and take part in different sport branches, participated in this study. In the study the inventory of sportive imaging, the inventory of sportive self-confidence and personal information form were used. Results were analyzed with SPSS statistical programme after they had been transferred to it.