Atopik dermatitli çocuklarda yaşam kalitesinin hastalık şiddeti ve tamamlayıcı tıp ile ilişkisi
The relationship between life quality and disease severity and complementary medicine in children with atopic dermatitis
- Tez No: 540226
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TAMAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, SCORAD, IDQOL, CDLQI, Alternatif tıp, tamamlayıcı tıp, Atopic dermatitis, SCORAD, IDQOL, CDLQI, Alternative medicine, Complementary medicine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş: Atopik dermatit (AD), alevlenmelerle seyreden kronik gidişi, sürekli cilt bakımı gereksinimi ile çocuk ve ailesinin yaşam kalitesini etkilemektedir. Aileler önerilen tedavilere ek olarak alternatif/tamamlayıcı tıp tedavilerine de yönelebilmektedir. Amaç: Bu çalışmada AD'li çocukların yaşam kalitesi, alternatif/tamamlayıcı tedavilere başvuru sıklığı ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya 6 ay –15 yaş arası, 100 (50K, 50 E) hasta alındı. Hastalar 0-4 yaş (küçük çocuk grubu) ve 4 yaş üstündeki çocuklar (büyük çocuk grubu) olmak üzere iki grupta sınıflandırıldı. Hasta dosyalarından atopik dermatit ile ilgili klinik bilgiler ve demografik özellikler kaydedildi. Hasta aileleri tarafından alternatif/tamamlayıcı tıp kullanımı ile ilgili anket formu dolduruldu. Hastalığın şiddeti SCORAD (SCORing Atopic Dermatitis) ile, yaşam kalitesi 4 yaşından küçüklerde“Bebeklerin Dermatit Yaşam Kalitesi İndeksi”(IDQOL), 4 yaşından büyüklerde“Çocuk Dermatoloji Yaşam Kalite İndeksi”(CDLQI) ) ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması küçük çocuk grubunda 28,3 ± 8,1 ay, büyük çocuk grubunda 7,5 ± 2,5 yaş idi. AD'nin yaşam kalitesi üzerine etkisi küçüktü (IDQOL= 1.3±3.8, CDLQI= 0.04±0.28). Hem küçük hem de büyük çocuk grubunda SCORAD ile yaşam kalitesi indeksleri arasında pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla p= 0,000 , r=0, 757; p= 0,001 , r=0, 459). Hastaların %21'i tedavilerine ek olarak alternatif/tamamlayıcı tıp yöntemlerini uyguluyordu. Küçük çocuk grubunda alternatif/tamamlayıcı tıp tercih etme ile yaşam kalitesi (p=0,015), SCORAD (p=0,023) ve yıllık alevlenme sıklığı (p=0,031) arasında pozitif ilişki bulundu. Büyük çocuk grubunda alternatif/tamamlayıcı tıp seçimini etkileyen tek parametre hastanın izlem süresi idi (p=0,033). Sonuç: Atopik dermatitli çocuklarda hastalığın şiddeti ile yaşam kalitesindeki bozulma arasında pozitif bir ilişki vardır. Alternatif/tamamlayıcı tıbba yönelmede hastalığın şiddeti, yaşam kalitesindeki bozulma ve hastalığın süresi etkili faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Atopic dermatitis (AD) affects the quality of life of the child and his/her family due to the chronic course with acute exacerbations and the need for continuous skin care. In addition to the recommended therapies, families can also address alternative/complementary medical therapies. Objective: The aim of this study was to evaluate the quality of life of children with atopic dermatitis, the frequency of admission to alternative/complementary therapies and the factors affecting them. Methods: A hundred (50F, 50M) patients aged between 6 and 15 years were included in the study. The patients were classified into two groups as 0-4 years old (small children) and children over 4 years old (older children group). Clinical findings and demographic characteristics of children were recorded from the patient files. Questionnaires about the use of alternative/ omplementary medicine were completed by patient families. The severity of the disease was assessed by SCORAD (SCORing Atopic Dermatitis) and quality of life was assessed by The Infant's Dermatitis Quality of Life (IDQOL) in children under 4 years of age and Children's Dermatology Life Quality Index (CDLQI) in patients older than 4 years of age. Results: The mean age of the patients was 28.3 ± 8.1 months in the small child group and 7.5 ± 2.5 years in the older child group. The effect of AD on quality of life was small (IDQOL = 1.3 ± 3.8, CDLQI = 0.04 ± 0.28). There was a positive correlation between SCORAD and QOL (p = 0.000, r = 0, 757, p = 0.001, r = 0, 459). In addition to their treatment, 21% of patients were undergoing alternative/complementary medicine. A positive correlation was found between the choice of alternative/complementary medicine and the quality of life (p = 0.015), SCORAD (p = 0.023) and annual exacerbation frequency (p = 0.031) in the small child group. The only parameter affecting the choice of alternative/complementary medicine in the older child group was the follow-up period of the patient (p = 0.033). Conclusion: There is a positive correlation between severity of disease and quality of life in children with atopic dermatitis. The severity of the disease, the quality of life and the duration of the disease are effective factors for alternative/complementary medicine.