Avcılar (İstanbul) sahil şeridindeki bitkisel materyalin tasarım ilkeleri açısından incelenmesi
The research on plant material on Avcılar (İstanbul) coastline in terms of design principles
  1. Tez No: 540462
  2. Yazar: MERAL KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF EBRU ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: design principles, city, green area
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tarihsel gelişim süreci boyunca yeşil alan kavramı, toplulukların kültürlerinin ve yaşam kalitelerinin bir simgesi olmuştur. Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin özellikle üzerinde durduğu bu kavram sayesinde, modern kentleşme yapısı oluşmaktadır. İstanbul Avcılar kıyı şeridi sosyal ve kültürel açıdan Türkiye için büyük önem teşkil etmektedir. İstanbul'un kalabalık kent yapısından bunalan insanların kaçış noktası olarak tercih ettikleri bu alan İstanbul'un önemli kentsel yeşil alanlarından biridir. Toplumun ihtiyaçlarına göre şekillendirilen bu alan üzerinde her geçen gün yaşam kalitesini arttırmak adına değişiklik yapılmaktadır. Bu çalışma kapsamında, İstanbul Avcılar kıyı şeridi içerisinde yer alan bitkisel materyal, incelenerek tasarım ilkeleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında İstanbul Büyükşehir Belediyesinden temin edilen bitki listesi dikkate alınarak alan çalışması yapılmıştır. Mevcut durumun belirlenmesine yönelik bu çalışmanın ardından alandaki bitkisel materyal tasarım ilkeleri doğrultusunda yön, renk, uygunluk, zıtlık vb. bitkisel tasarım ilkeleri yönlerinden değerlendirilmiştir. Avcılar kıyı kesiminde bitkisel materyallerin tür, tasarım ilkeleri ve fonksiyonel açılardan kullanımına yönelik eksiklikler olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda Avcılar kıyı kesimindeki bitkisel tasarımın geliştirilmesine yönelik çalışmalar düzenli olarak yapılmakta, ancak bitki çeşitliliği ve tür seçimlerinin bölgeye uygun olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of green space throughout the historical development process has become a symbol for cultures of communities and living quality. Modern urbanization structure is created with this concept especially emphasized by developed or developing countries. Istanbul Avcilar coastal line is of utmost importance for Turkey in terms of social and culturel aspect. Preferred as a midpoint of the people tired of the crowded and urban structure of Istanbul, this area is one of the most urban green areas of Istanbul. Modifications are gradually performed on this area shaped based on the needs of society for enhancing living quality. Within the scope of this study, the plant material on Istanbul, Avcilar coastal line has been investigated and evaluated in line with the design principles. A site study has been conducted by considering plant list provided from Istanbul metropolitan municipality in the first phase of the study. Direction, colour, compatibility, contrast etc. Have been evaluated in terms of plant design principles in accordance with plant material design principles in the area following this study in regard to the determination of the current situation. It has been found out that there are deficiencies in regard to using of the plant material in terms of species, design principles an functional aspects on Avcilar coast line. In this regard, the Works in regard to improving plant design of Avcilar coastal line are regularly conducted; however, it has been stated that plant diversity and species selections are not compatible with the region.