Probabilistic quantity estimation of basic construction items by linear regression method
  1. Tez No: 5408
  2. Yazar: VUSLAT ÖZKARAMETE
  3. Danışmanlar: MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: quantity estimate, probabilistic estimate, cost estimate, probabilistic cost estimate, _ IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET İNŞAAT İMALAT KALEMLERİNDE DOQRUSAL REGRESYON METODUYLA TAHMİNİ MİKTARIN BELİRLENMESİ ÖZKARAMETE, Vuslat Yüksek Lisans Tezi, Inş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Öğretim Görevlisi, Talat Birgönül Şubat 1989, 124 sahife İnşaat imalat kalemlerinde miktarın tahmini olarak bulunabilmesi için iki ayrı matematiksel model ge liştirilmiştir. Modellerin geliştirilebilmesi için, geçmiş yıllarda yapımı bitmiş konutların miktar girdileri kullanılmıştır. Miktar girdileri ile bu çalışma için seçilen dört değişken arasındaki iliş ki saptanmıştır. Bu değişken veriler; toplam bina alanı, daire adedi, kat adedi ve blok adedidir. Model geliştirilirken doğrusal ve logaritmik doğru sal denklemler seçilmiştir. Model denklemlerini yazabilmek için bulunması gereken tahmin katsayıla rı SHAZAM1 adlı paket programla bulunmuştur. Çalışmaya esas alman iki denklem şeklinden hangisi istatistiksel olarak daha iyi sonuçlanmışsa, bu denk lemin sözü edilen inşaat işinde miktarın tahmini olarak bulunması için kullanılması önerilmiştir. -V-Anahtar kelimeler : metraj, tahmini metraj, maliyet, tahmini maliyet. - VI -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBABILISTIC QUANTITY ESTIMATION OF BASIC CONSTRUCTION ITEMS BY LINEAR REGRESSION METHOD ÖZKARAMETE, Vuslat M.S. in Civil Engineering Supervisor : Instructor, Talat Birgönül February 1989, %Z4 pages Two mathematical models are developed for determining quantity estimate of basic construction items probabilistically. In this study, historical quantity estimates are used to derive mathematical, relationship among the quantities and selected four independent variables. These independent variables are chosen according to the changing items of gathered data. These items are total gross area including basement, number of dwellings, number of stories and number of blocks. Linear and logarithmic linear equations are written and model equations are developed. While determining estima tion parameters of the model equations, software package SHAZAM1 is used. The equation which best - fits to the obverved data is suggested for finding the quantity for the subject construction item. m -